Gambijskom lideru dat rok do podne da preda vlast

Na predsjedničkim izborima u decembru pobjedio je Barou, koji je u četvrtak položio zakletvu u gambijskoj ambasadi u Senegalu, gde je otušao iz bezbjednosnih razloga
0 komentar(a)
Gambija, Foto: Reuters
Gambija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2017. 09:09h

Gambijskom predsjedniku Jaiji Džameu, koji odbija da preda vlast poslije poraza na izborima, dat je rok do podne da napusti funkciju ili će ga istjerati regionalna vojska koja ima podršku Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (Ecowas), koja podržava novoizabranog predsjednika Adama Baroua, rekao je da će danas biti održani posljednji pregovori koje će voditi predsjednik Gvineje Alfa Konde.

Lider te grupe Marsel Alen de Suza je rekao da, ako sastanak s Kondeom bude neuspješan, uslijediće vojna akcija, prenosi BBC.

"Ako do podneva Džame ne pristane da napusti Gambiju pod zaštitom predsjednika Kondea, stvarno ćemo vojno intervenisati", rekao je Suza.

Vojsci je rečeno da obustave akcije dok ne prođe taj rok.

Na predsjedničkim izborima u decembru pobjedio je Barou, koji je u četvrtak položio zakletvu u gambijskoj ambasadi u Senegalu, gde je otušao iz bezbjednosnih razloga.

Vojska Ekovasa je sinoć ušla na teritoriju Gambije kako bi osigurala da Barou može da preuzme dužnost.

Novi predsjednik ima podršku međunarodne zajednice, ali Džameh odbija da preda vlast, u čemu ima podršku parlamenta.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se izražava "puna podrška" novom predsjedniku, a stari predsednik se poziva da preda vlast.

Bonus video: