El Čapo izručen SAD

Vođa kartela Sinaloa uhapšen je prije godinu dana, pošto je drugi put pobjegao iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem kroz tunel iskopan do njegove ćelije
56 pregleda 4 komentar(a)
El Čapo, Foto: Reuters
El Čapo, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2017. 07:49h

Meksički narko-bos Hoakin "El Čapo" Guzman izručen je SAD u četvrtak po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela, a danas bi trebalo da se pojavi na sudu u Njujorku.

Meksičko Ministarstvo za spoljne poslove saopštilo je da je Guzman predat američkim vlastima, a dva visoka američka zvaničnika su to potvrdila.

Američka Uprava za borbu protiv narkotika preuzela je Guzmana u Sijudad Huaresu u meskičkoj državi Čivava, preko puta meksičkog grada El Paso, a zatim je ukrcan u avion koji je poletio za Njujork oko 17.30 po lokalnom vremenu.

Vođa kartela Sinaloa uhapšen je prije godinu dana, pošto je drugi put pobjegao iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem kroz tunel iskopan do njegove ćelije.

SAD su pokušavale da izvedu Guzmana pred američki sud od kada je prvi put optužen početkom 1990-ih godina. Prijeti mu moguća doživotna zatvorska kazna po optužnicama podignutim u više američkih gradova, uključujući Njujork, San Dijego, Čikago i Majami.

Moćni narko kartel Sinaloa, kojim je Guzman rukovodio, krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportuje metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD.

Bonus video: