OPROŠTAJNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Obama: Dobri odnosi SAD i Rusije u interesu ostatka svijeta

"SAD su obično bile na pravoj strani problema i dalje je važno da budemo na pravoj strani problema. Jer ako mi, najveća, najmoćnija država i demokratija na svijetu, ne podržimo ove vrijednosti, sigurno je da drugi kao što su Kina i Rusija neće“
19 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama poručio je da je u interesu Amerike da ima "konstruktivne" veze sa Rusijom, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do "neprijateljskog duha" kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije. 

"Mislim da je u interesu Amerike i u interesu svijeta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. To je bio moj pristup tokom cijelog mog predsjedavanja", rekao je Obama na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare dva dana prije odlaska iz Bijele kuće. 

Obama je dodao da kada je Putin započeo svoj drugi mandant kao predsjednik Rusije 2012. godine "eskalirajuća antiamerička retorika" dovela do "neprijateljskog duha" koji je "ovaj odnos učnio još težim". 

Kako je rekao, SAD je garant toga da "velike zemlje neće ići i vršiti invaziju na male zemlje".

"SAD su obično bile na pravoj strani problema i dalje je važno da budemo na pravoj strani problema. Jer ako mi, najveća, najmoćnija država i demokratija na svijetu, ne podržimo ove vrijednosti, sigurno je da drugi kao što su Kina i Rusija neće“, kazao je Obama.

Pravda zadovoljena u slučaju Čelsi Mening

Istakao je i da je "Čelsi Mening odslužio tešku zatvorsku kaznu".

Istakao je da je ta kazna od 35 godina zatvora bila "neadekvatna" u odnosu na to što su optuženi za slična djela dobili, prenosi RTS.

"Osjećam se zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je.

Obama je donio tri dana prije isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening.

Mening (28), čije je pravo ime Bredli, osuđen je u avgustu 2013. na 35 godina zatvora za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks, a prema odluci Obame, iz zatvora će izaći u maju.