MOSKVA POLAZI OD TOGA DA SANKCIJE NEĆE BRZO BITI UKINUTE

Šta Putin očekuje od Trampa: Krim je Rusija, NATO dalje od Ukrajine...

U slučaju Ukrajine Rusija bi osim toga htjela da se i njeno približavanje Evropskoj uniji unaprijed dogovori s Moskvom. To važi i za druge bivše sovjetske republike, kao što su Gruzija ili Moldavija
2 komentar(a)
Donald Tramp, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Donald Tramp, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2017. 10:57h

Bilo je to 17. decembra 2015. Nakon svoje godišnje konferencije za novinare predsjednik Rusije Vladimir Putin je na putu prema izlazu odgovorio na još nekoliko pitanja. Jedan novinar je pitao za Donalda Trampa. "On je vrlo markantan čovjek, nesumnjivo talentovan", rekao je ruski predsjednik i američkog milijardera nazvao "apsolutnim vođom u kampanji za američkog predsjednika". U to vrijeme je Tramp prema ispitivanjima javnog mnjenja bio najjači među republikancima. "On govori o tome da će u odnosima prema Rusiji otići na drugi, dublji nivo", rekao je Putin. "Kako da to ne pozdravimo? Naravno da to pozdravljamo." Tramp se revanširao dan kasnije. Velika mu je čast da ga hvali čovjek "koga u sopstvenoj zemlji i u inostranstvu tako jako poštuju", rekao je Tramp.

Tramp pod sve većim pritiskom

Od razmjene pohvalnih riječi između šefa Kremlja i njujorškog milijardera dogodilo se puno toga. Tramp je pobijedio na predsjedničkim izborima i 20. januara će preuzeti predsjedničku dužnost. Već u predizbornoj kampanji su ga mediji i njegova politička suparnica, Hilari Klinton nazivali "Putinovom marionetom". Razlog je bio njegov pomirljiv odnos prema Moskvi, ali i razni kontakti ljudi oko njega s Moskvom. Tramp i Moskva su to odbacili kao "besmislicu" i retoriku predizborne kampanje.

Nakon izbora Tramp je zbog novih optužbi dospio pod još veći pritisak. Američke tajne službe su optužile Putina lično da je naredio hakerski napad na Demokratsku stranku, kako bi naškodio Klintonovoj.

U međuvremenu je i Tramp prihvatio tvrdnju da je Rusija odgovorna za hakerski napad. Ali, budući predsjednik opovrgava da ima bilo kakve veze s Rusijom i da ga je moguće ucjenjivati, što se tvrdi u jednom nepotvrđenom dosijeu američke tajne službe.

Kremlj čeka smjenu u Bijeloj kući

Kad je republikanski kandidat u SAD pobijedio, u Rusiji su uslijedile euforične reakcije. U ruskom parlamentu Dumi su pljeskali. Desni populista Vladimir Žirinovski je otvorio šampanjac. "Da, slavili smo tri dana", našalio se Putinov portparol Dmitrij Peskov u jednoj televizijskoj emisiji krajem decembra. Euforija nakon Trampove pobjede se ne može objasniti - ali je ona ipak razumljiva. Svi su umorni od "besmislica" iz Vašingtona u odnosu prema Rusiji, u kojoj "svaka nada u nešto pozitivno" izaziva euforične reakcije, kaže on.

U moskovskim diplomatskim krugovima bilo je velike euforije, kaže Aleksej Venediktov, glavni urednik ugledne radio stanice Eho Moskve. "Profesionalci su znali da to nama otežava igru", kaže ovaj novinar dodajući da bi Rusija trebalo da se čuva Trampa iz dva razloga . S jedne strane, Vašington će sprovoditi "vrlo reakcionarnu politiku". S druge strane, Tramp je "vrlo impulsivan". Zato Kremlj ostaje suzdržan i čeka, kaže Venediktov.

Putin želi poštovanje

Putin je zaista bio suzdržan. Iz Moskve su Trampu poslane dvije pismane poruke: čestitka nakon pobjede i božićna čestitka, a jednom su i razgovarali telefonom. Očito se teži ličnom susretu, mjesto i datum još nisu poznati.

Glavna Putinova poruka Trampu već mjesecima je ista: Rusija je spremna za ponovno uspostavljanje odnosa s SAD. I da Moskva nije kriva za to što su oni na najnižem nivou.

O tome kako bi moglo izgledati njihovo približavanje trenutno se može samo nagađati. Ko analizira Putinove izjave naići će na riječ koja se naročito često pojavljuje: poštovanje. Šef Kremlja je Vašingtonu više puta prebacio da nakon raspada Sovjetskog Saveza nije dovoljno poštovao Rusiju.

Cilj delimično postignut

Aleksej Kudrin, bivši ministar finansija i nekada bliski Putinov saradnik, na jednoj konferenciji u Njujorku u novembru to je ovako formulisao: "Mislim da bi Putin htio da se stav Rusije više uvažava." Radi se o svjetskim događajima koji se tiču ruskih interesa. Taj cilj dje Putin je djelimično već postigao, kaže Kudrin i ukazuje na posljedice ruskih postupaka u Ukrajini i Siriji.

Na vrhu Putinovog popisa želja za Trampa je sigurno ukidanje sankcija. Ali, Moskva polazi od toga da se to neće brzo dogoditi. Izgleda da Moskva želi i priznanje ruske aneksije Krima. Oboje je povezano, a Tramp je u predizbornoj kampanji pokazao spremnost da se o tome razgovara.

NATO nek se drži dalje od Rusije

Kod teme Ukrajine nije isključeno da će Moskva u direktne razgovore uključiti novu američku vladu. U ruskoj politici se oko jednoga slažu: Rusija želi američke garancije da Ukrajina nikad neće biti primljena u NATO.

Sve u svemu Rusija već godinama želi da se NATO drži dalje od njenih granica. To važi i za raketni štit u istočnoj Evropi, koji Moskva kritikuje. Ali i tu, kao i kod pitanja sankcija, ruska očekivanja su skromna. Imamo razumijevanja da se to neće dogoditi odmah, rekao je Putinov portparol Peskov.

Povratak sferama uticaja

U slučaju Ukrajine Rusija bi osim toga htjela da se i njeno približavanje Evropskoj uniji unaprijed dogovori s Moskvom. To važi i za druge bivše sovjetske republike, kao što su Gruzija ili Moldavija.

Iako to zvanično nije tako formulisano, Putinu je očito stalo do jačeg prava suodlučivanja o rješavanju različitih svjetskih problema, kao na primer u Siriji, te o nekoj vrsti prava veta kad se radi o neposrednom ruskom susjedstvu. To bi u suštini značilo povratak politici sfera uticaja.

Šta Putin nudi Trampu?

Brojni stručnjaci već mjesecima nagađaju šta bi Putin mogao da ponudi Trampu kao protivuslugu. To nije jasno. U jednoj stvari Rusija se SAD uvijek nudi kao partner u borbi protiv islamističkog terorizma. To je tema kod koje su Tramp i Putin retorički vrlo blizu, procjenjuje se u Moskvi. A to daje nadu.

Preporučujemo za Vas