Kineski mediji o Trampu: Ponaša se kao ruki, dostojan je prezira, igra se vatrom...

"Ukoliko je Tramp odlučan da odigra taj potez pri stupanju na dužnost, neizbježno će uslijediti period žestokih, štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice", navodi "Čajna dejli"
81 pregleda 5 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.01.2017. 09:05h

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp govori kao "ruki", pišu danas kineski državni mediji ocjenjujući da je "dostojan prezira" način na koji on upotrebljava američku poziciju o Tajvanu kao monetu za potkusurivanje.

Kritikujući Trampovu strategiju, tabloid "Global Tajms" poručuje da će Peking imati jak odgovor na bilo kakvo razmatranje politike "jedne Kine".

"U prošlosti, Tramp je umio da nas razbjesni, ali sada ga smatramo smiješnim. Uz nagli uspon u političkom životu, on je bio nevjerovatno samouvjeren u svom prividnom znanju posla, iako govori kao ruki", navodi taj list.

Kineski list na engleskom jeziku "Čajna dejli" optužuje Trampa da se "igra vatrom", prenosi AP.

"Ukoliko je Tramp odlučan da odigra taj potez pri stupanju na dužnost, neizbježno će uslijediti period žestokih, štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice", navodi taj list.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u nedjelju da se o politici "jedne Kine" ne može pregovarati, ponovo odbacivši nagovještaj Trampa da bi američku politiku u pogledu Tajvana mogao da iskoristi kao "monetu za potkusurivanje" između dvije strane.

Bonus video: