Netanjahu: Konferencija o miru na Bliskom istoku je beznačajna

Netanjahuova vlada oštro se protivila sazivanju konferencije u Parizu, navodeći da samo direktni pregovori sa Palestincima mogu dovesti do okončanja jednog od najdužih sukoba na svijetu
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2017. 13:50h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocjenio je danas kao "beznačajnu" konferenciju o miru na Bliskom istoku u Parizu, čiji je cilj obnavljanje napora za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

"Konferencija koja se danas održava u Parizu beznačajna je, jer Francuskoj i Palestincima služi da Izraelu nametnu uslove suprotne njegovim nacionalnim interesima", rekao je Netanjahu na redovnom nedjeljnom sastanku vlade u Jerusalimu.

Netanjahuova vlada oštro se protivila sazivanju konferencije u Parizu, navodeći da samo direktni pregovori sa Palestincima mogu dovesti do okončanja jednog od najdužih sukoba na svijetu.

Sa druge strane, Palestinci podržavaju konferenciju, čije je sazivanje inicirala Francuska, tvrdeći da višegodišnji pregovori sa Izraelcima nisu doveli do prekida izraelske okupacije Zapadne obale.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero otvorio je danas konferenciju o miru na Bliskom istoku u Parizu, na kojoj učestvuju predstavnici više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija, ali ne i izraelski i palestinski zvaničnici.

Bonus video: