"Tramp i Putin se neće sastati u Rejkjaviku, Britanija pokušava pa potkopa novog predsjednika SAD"

Blumberg je prenio da je i Trampov tim negirao informaciju o sastanku Putina i Trampa
81 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp Vladimir Putin, Foto: Twitter
Donald Tramp Vladimir Putin, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.01.2017. 13:34h

Diplomatski izvor u ruskoj ambasadi u Londonu negirao je informaciju koju je britanski list Sandej tajms objavio o namjeri novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Rejkjaviku.

“To su besmislice, pokušaj Britanije da potkopa predsjednički mandat Trampa, što oni najverovatnije rade do poslednjeg trenutka”, rekao je neimenovani diplomata u odgovoru na upit ruske agencije Tas s da prokomentariše tekst koji je britanski list danas objavio.

U međuvremenu, Blumberg je prenio da je i Trampov tim negirao informaciju o sastanku Putina i Trampa.

Sandej tajms tvrdi da Tramp planira da se sastane sa Putinom tokom svog prvog putovanja u inostranstvo u svojstvu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ubrzo nakon što stupi na dužnost, i da će sastanak vjerovatno biti održan na Islandu.

Britanski list navodi da će Tramp tokom samita s Putinom, u sedmicama nakon što postane predsjednik, pokušati da “resetuje” odnose sa Kremljom, kao kada se i bivši američki predsjednik Ronald Regan svojevremeno sastao u Rejkjaviku sa sovjetskim liderom Mihajlom Gorbačovim 1986, tokom hladnog rata.

Sandej tajms kao izvor navodi neimenovane britanske zvaničnike za koje tvrdi da su ih Tramp i njegov tim informisali o tom planu.

Tramp, koji će biti inaugurisan u petak 20. januara, počeće da radi na sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja u okviru nastojanja da obnovi veze između dvije sile, navodi se u tekstu.

Britanski list tvrdi, na osnovu informacija iz neimenovanih izvora koji su, kako objašnjava, o tom planu razgovarali sa zvaničnicima u ruskoj ambasadi u Londonu, da je Moskva spremna da pristane na samit Trampa i Putina.

Istovremeno, islandske vlasti kažu da nijesu upoznate sa evantualnim planom za takav susret na tlu te zemlje, ali izražavaju spremnost da budu domaćin samita u cilju poboljšanja odnosa na relaciji Vašington-Moskva, prenosi AFP.

"Islandska vlada nije primila nikakav upit s tim u vezi", rekao je islandski ministar spoljnih poslova Gudlaugur Tor Tordarson.

Kako je dodao, ako zvaničnici u Vašingtonu upute formalni zahtev islandskoj vladi da organizuje samit u Rejkjaviku, islandske vlasti će pozitivno na to gledati i pokušati da time i same doprinesu poboljšanju odnosa između SAD i Rusije, podsjetivši da je u tom gradu i 1986, u kući Hofdi, održan sličan samit.

Francuska agencija podsjeća da je Tramp izrazio divljenje prema Putinu i da je nerado prihvatio zaključak američke obaveštajne službe da su hakeri koji djeluju u ime ruske vlade bili umješani u američke predsjedničke izbore.

U intervjuu za "Vol strit žurnal" koji je objavljen u petak, Tramp je nagovjestio da bi mogao da ukine sankcije koje su uvedene Rusiji zbog optužbi za sajber napada Moskve, ukoliko Rusija pomogne SAD u pogledu ključnih ciljeva kao što je borba protiv džihadističkih grupa.

Bonus video: