KANDIDATI ZA ČELNE LJUDE PENTAGONA I CIA

Trampovi puleni oštro po Rusiji: Hoće da unište NATO

"Još od Drugog svjetskog rata nismo imali ovakve prijetnje za stabilnost NATO alijanse, a one dolaze od strane Rusije, terorističkih grupa i od Kine, kad sagledamo situaciju šta rade u Južnom kineskom moru", kazao je Matis
123 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2017. 17:55h

Penzionisani američki general Džejms Matis, kojeg je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izabrao za novog šefa Pentagona, danas je u pisanom svjedočenju Kongresu izjavio da je NATO savezu prijeti najveća opasnost još od vremena Drugog svjetskog rata.

"Još od Drugog svjetskog rata nismo imali ovakve prijetnje za stabilnost NATO alijanse, a one dolaze od strane Rusije, terorističkih grupa i od Kine, kad sagledamo situaciju šta rade u Južnom kineskom moru", kazao je Matis.

On je naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da "razbije NATO" i da Kina uništava povjerenje svojih susjeda.

"U ovom trenutku najvažnija stvar jesta da priznamo realnost onoga sa čime se suočavamo kada je u pitanju gospodin Putin i da priznamo da on pokušava da razbije Sjevernoatlantski savez", naveo je Matis, prenosi AFP.

Matis je kazao da SAD moraju da preduzmu "diplomatske, ekonomske, vojne korake vezane za Alijansu", radeći sa svojim saveznicima kako bi se odbranile tamo gdje moraju.

On je naveo i da SAD moraju da budu spremne da se suprotstave ponašanju Rusije u područjima u kojima dve zemlje ne mogu da sarađuju.

Matis, koji će u slučaju pozitivnog mišljenja američkog Kongresa postati novi ministar odbrane SAD, trebalo je danas da se lično pojavi pred kongresmenima na šta je sam lično pristao, ali je Trampov tranziocioni tim juče iznenada otkazao dolazak Matisa u Kongres.

Ukoliko bude proglašen za ministra odbrane od strane Senata, Matis će postati prvi ministar u poslednjih 50 godina, koji je bio aktivno vojno lice.

Matis je u službi stekao nadimak Ludi pas ("Mad Dog"), zbog soje agresivno-ofanzivne strategije rješavanja problema.

Majk Pompeo, kojeg je Tramp izabrao za novog direktora CIA, izjavio je da je Moskva prijetnja za Evropu, što se najbolje vidi na primjeru Ukrajine.

Pompeo je u obraćanju brzo preša na napad na Rusiju.

"Rusija je izvršila invaziju i okupirala teritoriju Ukrajine, prijete bezbjednosti cijele Evrope, i gotovo ništa nisu uradili po pitanju rješavanja problema sa Islamskom državom", kazao je konzervativac iz Kanzasa.

Galerija

Preporučujemo za Vas