Pompeo kritikovao Rusiju, Iran, Kinu i međunarodne organizacije: Liberalni poredak je izdao i nas i vas

Pompeo je rekao da organizacije kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, Afrička unija, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka više ne obavljaju posao zbog koga su formirane i da im je prijeko potrebna promjena
70 pregleda 1 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2018. 15:15h

Američki državni sekretar Majk Pompeo oštro je danas kritikovao Kinu, Iran i Rusiju zbog kršenja brojnih ugovora i multilateralnih sporazuma, i pitao se da li mnogi stubovi međunarodne trgovine i diplomatije i dalje vrše svoju funkciju.

Pompeo je u govoru u Njemačkom Maršal fondu u Briselu rekao da administracija predsjednika Donalda Trampa više nije spremna da prihvati prestupe koje čine te zemlje i da joj je cilj da se reformišu institucije koje su formirale osnovu međunarodnog poretka poslije Drugog svjetskog rata.

Pompeo je rekao da će SAD nastaviti da budu lider prozivajući one koji loše djeluju i koji su koristili rupe u propisima ovih institucija za sopstvenu dobit.

"Kada se završio Hladni rat mi smo dozvolili da ovaj liberalni poredak počne da korodira, on je izdao nas i izdao je vas", rekao je Pompeo u govoru u Briselu.

On je rekao da organizacije kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, Afrička unija, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka više ne obavljaju posao zbog koga su formirane i da im je prijeko potrebna promjena.

Pompeo je takođe doveo u pitanje opravdanost Međunarodnog krivičnog suda i nagovijestio da se Svjetska trgovinska organizacija ne drži sopstvenih pravila u odnosu na Kinu.

Rusija, rekao je, krši ključne ugovore o kontroli naoružanja i podriva suverenitet svojih susjeda dok Iran krši rezolucije Savjeta bezbjednosti.

Kina, Iran i Rusija demantuju ove optužbe, koje im SAD često upućuje.

"Međunarodna tijela treba da pomognu u olakšavanju saradnje koja podstiče bezbjednost i vrijednosti slobodnog svijeta, ili moraju da budu reformisane ili ukinute. Kada su ugovori prekršeni oni koji ih krše moraju se prozvati i ugovori moraju biti dotjerani ili odbačeni. Riječi treba da znače nešto", rekao je Pomepo.

Administraciju predsjednika Trampa optužuju i prijatelji i neprijatelji da napada međunarodni poredak svojim jednostranim pristupom mnogim pitanjima. SAD su se povukle iz Pariskog dogovora o klimi, Iranskog nuklearnog dogovora, iz vodećih agencija za ljudska prava i obrazovanje UN, iz Transpacifičkog trgovinskog ugovora s zemljama na obodu Pacifika.

Pompeo je odbacio kritiku i ponovio da američki predsjednik Donald Tramp sprovodi promjene potrebne da se očuva liberalni poredak.

"Pod predsjednikom Trampom mi ne odustajemo od međunarodnog vođstva ili od naših prijatelja u međunarodnom sistemu. Mi djelujemo da očuvamo, zaštitimo i unaprijedimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svijet suverenih država. Taj projekat zahtijeva stvarno, ne simulirano ponovno uspostavljanje liberalnog poretka među nacijama", rekao je on.

Pompeo koji u Briselu da učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO pozvao je svoje saveznike da rade zajedno da "ojačaju ono što je već sada najveći vojni savez u istoriji".

NATO slavi 70. rođendan iduće godine i Pompeo je najavio da će biti domaćin skupa da se obilježi taj datum u Vašingtonu u aprilu.

Bonus video: