Rusi imaju informacije o Trampovom privatnom životu?

Mediji su prenijeli da su načelnici obavještajnih agencija Trampu preneli rezime na dvije strane sa detaljima dokumenta
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2017. 09:46h

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je izvještaj obavještajne službe prema kojem je Rusija godinama prikupljala informacije o njemu i uticala na izborni tok, kao "lažne informacije i lov na vještice". "To su lažne informacije i potpuni lov na vještice", napisao je kasno sinoć Tramp na Tviteru. Novoizabrani predsjednik je svoju poruku napisao velikim slovima sa znakom uzvika na kraju. Američka televizijska mreža CNN i drugi mediji u SAD izvijestili su kasno sinoć o postojanju povjerljivog dokumenta od 35 strana, sastavljenog od serije bilježaka s datumima od juna do decembra 2016, koji je napisao bivši britanski agent za kontrašpijunažu kojeg američke obavještajne službe smatraju pouzdanim izvorom. Mediji su prenijeli da su načelnici obavještajnih agencija Trampu preneli rezime na dvije strane sa detaljima dokumenta, čiji su djelovi u petak objelodanjeni. Tramp je u nekoliko navrata odbacio izvještaj američkih obavještajnih službi o navodnoj umiještanosti Rusije u izborni tok, koja je, prema izvještaju, imala za cilj da pomogne republikansku milijarderu da pobijedi demokratsku protivnicu Hilari Klinton. Kremlj je demantovao te navode.

Razmjena informacija između Trampa i Rusije U povjerljivom dokumentu se navodi da je postojala kontinuirana razmjena informacija za vrijeme kampanje, između Trampovih ljudi i posrednika ruske vlade, piše CNN. Glasine da je Rusija pokušala kompromitovati Trampa kružile su Vašingtonom mjesecima, a prošle godine su predate i američkim zvaničnici.

Izvještaj sadrži i videosnimku Trampova druženja s prostitutkama u moskovskom hotelu što su ruske tajne službe snimile kako bi ga potencijalno mogle u budućnosti ucjenjivati, piše dnevni list The New York Times. Takođe sadrži i razmjenu informacija između Donalda Trampa i njegovih saradnika s Kremljom, što se odvijalo nekoliko godina. Činjenica da je izvještaj predstavljen u petak Trampu, ali i Obami i drugim zvaničnicima u Kongresu pokazuje koliku važnost tim dokumentima pridaju američke obavještajne službe, piše agencija Reuters. U izvještaju se zaključuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se treba Trampu pomoći u predsjedničkoj kampanji 2016. kako bi pobijedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Piše i da su američke obavještajne agencije zaključile da se, u sklopu tih napora, ruska obavještajna agencija GRU služila posrednicima kao što su WikiLeaks i drugi kako bi objavila hakovanu elektorničku poštu demokrata koja ih je prikazala u nepovoljnom svjetlu. Izvori navode kako su iste te optužbe o komunikaciji između Trampove kampanje i Rusa, već spomenute u povjerljivim izvještajima za vođe kongresa; koji su tada uzrokovali da predstavnik demokrata u Senatu, Hari Reid, pošalje pismo FBI-ovom direktoru Comiju. U njemu je pisalo: "Postalo je jasno da posjeduješ eksplozivne informacije o bliskim vezama između Donalda Trampa, njegovih najviših savjetnika i ruske vlade, strane vlade koja je otvoreno neprijateljska prema Sjedinjenim Državama:"

CNN je potvrdio kako je sažetak bio uključen u dokumentima koji su podneseni Trampu, ali ne može potvrditi je li se o njemu raspravljalo na Trampovom sastanku s obavještajnim šefovima. Danas konferencija za novinare Bilješke, na kojima je sažetak baziran, su pripremljene od strane stranog MI6 agenta, koji je bio stacioniran u Rusiji u devedesetima, a sad vodi privatnu kompaniju za prikupljanje informacija. Njegovo istraživanje vezano za Trampa je, u početku, bilo financirano od grupa i donatora koje su podržavale Trumpove republikanske protivnike, za vrijeme početnih republikanskih izbora, navode CNN-ovi izvori. Ti isti izvori navode kako, nakon što je Tramp nominovan od strane republikanaca, daljnje istrage su bile financirane od grupa i donatora koji su podržavali Klintonovu. Iako autentičnost izvještaja nije potvrđena, izazvala je veliku zbrku u Vašingtonu i u Kongresu. Portparol FBI-a je odbio komentirati. Zvaničnici koji su razgovarali sa CNN-om su odbili išta službeno potvrditi, zbog povjerljive prirode materijala o kojima je riječ. Rusija negira ikakve navode u miješanje i namještanje izbora. Tramp bi danas trebao održati konferenciju za novinare. Na njoj je trebao govoriti o svom odvajanju od poslovnih obveza, kako bi pokazao da neće biti sukoba interesa.

Bonus video: