Asad: Oslobodićemo svaki pedalj teritorije Sirije

"Imamo legitimitet da oslobodimo svaki dio sirijske teritorije kojeg kontrolišu teroristi, ma kako oni sebe nazivali. Bilo da se nazivaju Islamskom državom, Al Nusrom, umjerenim pobunjenicima ili plavim šljemovima, imena nam ništa ne znače"
55 pregleda 0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2017. 08:46h

Predsjednik Sirije Bašar el Asad izjavio je u danas emitovanom intervjuu za francuske medije da je spreman da oslobodi "svaki pedalj teritorije zemlje" i dodao da za to ima "legitimitet i podršku naroda".

"Imamo legitimitet da oslobodimo svaki dio sirijske teritorije kojeg kontrolišu teroristi, ma kako oni sebe nazivali. Bilo da se nazivaju Islamskom državom, Al Nusrom, umjerenim pobunjenicima ili plavim šljemovima, imena nam ništa ne znače", rekao je Asad za radio RTL, Frans Enfo (France Info) i televiziju LCP.

On je takođe naveo da je sirijska vojska poslije oslobađanja Alepa od pobunjenika krajem decembra "na putu ka pobjedi" i da preuzimanje tog grada predstavlja prelomnu tačku sukoba u Siriji koji traje od 2011. godine

"Naša ustavna misija je da oslobodimo svaki djelić sirijske teritorije i o tome nema šta da se raspravlja", kazao je Asad.

Sirijski predsjednik odbacio je optužbe Zapada da je sirijska vojska odgovorna za ratne zločine nad civilima, mučenje zatvorenika i bombardovanje bolnica.

"Da je to istina, vlada u Damasku ne bi imala podršku, a ja više ne bih bio predsjednik. Opstali smo za sve vrijeme rata jer imamo podršku, a podrška se ne dobija ubijanjem sopstvenih građana. Dakle, te optužbe su neosnovane", kazao je Asad.

On je rekao da je bombardovanje istočnog dela Alepa bilo "opravdano", jer bi u suprotnom civili bili prepušteni "na milost i nemilost terorista".

Poslije žestokih sukoba, sirijska vojska je 22. decembra preuzela kontrolu nad Alepom, drugim po veličini gradom u Siriji.

Prekid vatre stupio je na snagu 30. decembra kao jedno u nizu primirja od početka rata u Siriji i trebalo bi da otvori put ka mirovnim pregovorima krajem januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana, pod okriljem Rusije i Irana, saveznika vlade Sirije, ali i Turske, koja podržava pobunjenike.

U ratu u Siriji, započetom u martu 2011. godine, poginulo je više od 310.000 ljudi.

Bonus video: