Poljska zbog Rusije traži stalno prisustvo snaga NATO

U Poljsku je u subotu stigla prethodnica američke oklopne brigade 4. pješadijske divizije, sa 250 od ukupno 3.500 vojnika koji će sa 1.300 vozila, od čega 87 tenkova, biti raspoređeni u Poljskoj. Od februara će se rasporediti i u drugim zemljama istočnog krila i učestvovati u vježbama i manevrima
13 komentar(a)
NATO, Rusija, Foto: Shutterstock
NATO, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2017. 09:40h

Poljska od saveznika - SAD i NATO, traži stalno prisustvo na istočnom krilu NATO, jer napetost sa Rusijom predstavlja jednu od dvije najveće prijetnje po bezbjednost Evrope, izjavio je zamjenik šefa poljske diplomatije, zadužen za evropska pitanja.

"Nastojaćemo da te rotacije (snaga) budu tako učestale, da praktično može da se govori o stalnom prisustvu. Poljska diplomatija stalno podsjeća da je istočno krilo NATO oblast veoma ozbiljnih geopolitičkih tenzija. To je jedan od dva glavna problema bezbjednosti u Evropi, i zato u vezi s tim ništa se ne završava, već je tek početak dugog procesa", kazao je Konrad Šimanjski u subotu uveče poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

U Poljsku je u subotu stigla prethodnica američke oklopne brigade 4. pješadijske divizije, sa 250 od ukupno 3.500 vojnika koji će sa 1.300 vozila, od čega 87 tenkova, biti raspoređeni u Poljskoj. Od februara će se rasporediti i u drugim zemljama istočnog krila i učestvovati u vježbama i manevrima.

Američka oklopna brigada završiće razmeštanje u Poljskoj 12. januara, a 14. januara planiran je svečani doček američkih vojnika.

Šimanjski je priznao da Poljska još ne zna kakve su namjere administracije novog američkog predsjednika Donald Trampa i kako će se njegove izjave o potrebi normalnih odnosa sa Rusijom odraziti na operaciju "Atlantik rizolv" (Atlantic Resolve) za neprestano jačanje američkog vojnog prisustva u Evropi. Odlazeći predsjednik SAD Barak Obama je tom operacijom nastojao da umiri bojazni baltičkih zemalja i Poljske od agresije njihovog moćnog istočnog susjeda.

"Danas nemamo potpuna saznanja jer ta administracija (Trampova) još nije počela da radi. To će se pokazati u toku narednih mjeseci, kada ćemo vidjeti ne samo deklaracije, ovakvu ili onakvu priču, nego činjenice", rekao je Šimanjski.

Poljski zvaničnik naglasio je da su stabilna i nepromijenjena očekivanja Poljske od svake američke administracijie.

Poljska je jedna od rijetkih evropskih članica NATO u svom regionu koja ispunjava obavezu ulaganja dva odsto BDP-a u odbranu.

"Upozoravamo da je bezbjednost Srednje Evrope jedan od ključnih aspekata bezbjednosti Zapada. Bezbjednost svake članice NATO podjednako je važna zato što narušavanje otpornosti NATO na razne prijetnje spolja, a ne samo na direktan napad, jeste rušenje kredibiliteta cijelog NATO", rekao je Šimanjski.

Bonus video: