Profesor sa Konektikata predviđa: Čekaju nas godine krize, a vrhunac će biti...

Turčin ukazuje da će politički potresi biti uzrokovani procesom rasta broja bogatih ("elite) u društvu i još većom distancom između bogatih i siromašnih
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Pixabay.com
Donald Tramp, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 05.01.2017. 11:53h

Uspon i pad civilizacija se može predvidjeti relativno jednostavnim jednačinama, teorija je profesora Pitera Turčina.

Turčin je redovni profesor na Odjeljenju za ekologiju i evolucionu biologiju Univerziteta u Konektikatu i smatraju ga pionirom primjene nelinearnih dinamičkih metoda u analizi istorijskih podataka.

On smatra da matematika može objasniti ljudsko ponašanje preciznije nego što se misli, a prema njegovim računicama svijetu predstoje godine političke krize koje će u narednoj deceniji dostići vrhunac.

Turčin ukazuje da će politički potresi biti uzrokovani procesom rasta broja bogatih ("elite) u društvu i još većom distancom između bogatih i siromašnih.

Prfoesor predviđa stagnaciju i opadanje životnog standarda i fiskalnog stanja država što će za rezultat imati opadanje prihoda država i rast troškova, a to bi na kraju dovelo do sloma.

Turčin je matematički analizirao ljudsko ponašanje u periodu od 1500. godine prije nove ere do 1500. godine, a prije tri godine je sličnim modelima počeo da predviđa budućnost.

Taj predmet je nazvao kliodinamika i objašnjava da se radi o disciplini koja istoriju tretira poput prirodnih nauka.

"Moj model ukazuje da će društvena nestabilnost i političko nasilje doživjeti vrhunac u dvadesetim godinama 21. vijek", navodi Turčin.

On smatra da je rezultat predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama samo potvrdio to predviđanje.

Turčin objašnjava da ne može da predvidi konkretne događaje, već samo trendove, a objašnjava da analize o rastu i padu civilizacija funkcionišu na sličnom principu na kom ekolozi predviđaju širenje populacije divljih životinja.

Rezultati su pokazali da vojna tehnologija i konflikti između društava predstavljaju dva ključna u faktoru u predviđanju razvoja država.

On je razvoj kompleksnih društva objašnjavao takmičenjem između različitih grupa, a ukazuje da njegove predikcije ne znače da je takav ishod neizbježan.

"Pad nije nužan. Možemo da izbjegnemo najgore ako promijenimo način na koji funkcionišemo", ukazuje Turčin.

Bonus video: