Čavušoglu: Ako ne zaustavimo kršenje primirja i Siriji, sastanak u Astani može da propadne

Čavušoglu je okrivio snage koje podržavaju sirijski režim, posebno šiitski libanski pokret Hezbolah, za kršenje primirja koje je stupilo na snagu 30. decembra
0 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2017. 11:20h

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu najavio je danas da će pregovori o političkom rješenju šestogodišnjeg gradjanskog rata u Siriji početi 23. januara u glavnom gradu Kazahstana Astani, ali da bi mogli da budu ugroženi ako se ne bude poštovalo primirje u toj zemlji.

"Ako ne možemo da zaustavimo kršenja primirja, sastanak u Astani može da propadne", izjavio je Čavušoglu za tursku agenciju Anadoliju.

Čavušoglu je okrivio snage koje podržavaju sirijski režim, posebno šiitski libanski pokret Hezbolah, za kršenje primirja koje je stupilo na snagu 30. decembra.

Takođe je pozvao Iran da izvrši pritisak na šiitske pobunjenike i sirijsku vladu da prestanu da krše prekid vatre.

Rusija i Iran podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada, dok Turska podržava sirijsku opoziciju.

Šef turske diplomatije je rekao da će pregovori o političkom rješenju sirijske krize početi u Astani 23. januara, a da će ruski stručnjaci doći u Tursku 9. i 10. januara u okviru priprema za taj sastanak.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je sredinom decembra razgovarao s turskim i kazahstanskim predsjednicima Redžepom Tajipom Erdoganom i Nursultanom Nazarbajevim o mogućnosti da u Astani bude održan sastanak zaraćenih strana u sirijskom sukobu.

Nazarbajev je podržao taj predlog, rekavši da njegova zemlja "od početka podržava medjunarodne napore u cilju mirnog rkešenja sukoba u Siriji".

Bonus video: