Libijski vođa: Rusija želi ukidanje embarga za oružje Libiji

On je ipak rekao da će se ruski predsjednik Vladimir Putin angažovati da embargo bude ukinut
1 komentar(a)
libija, Foto: Shutterstock
libija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2017. 15:47h

Rusija je spremna da se aktivira za ukidanje embarga na oružje Libiji da bi mogla da isporuči oružje libijskim snagama, rekao je u intervjuu libijski maršal Kalifa Haftar.

Šef libijske vojske Maršal Kalifa Haftar rekao je za italijanski list Korijere dela sera da mu je ruska vlada obećala vojnu pomoć tokom njegovog nedavnog boravka u Moskvi, ali tek kada bude ukinut UN embargo na isporuku oružja Libiji.

On je ipak rekao da će se ruski predsjednik Vladimir Putin angažovati da embargo bude ukinut.

Haftar je takodje rekao da je spreman za dijalog s vladom nacionalnog jedinstva, čije sjedište je u Tripoliju, ali koju on još ne priznaje. On je dodao da je teško govoriti o politici u sadašnjim okolnostima.

Vlada nacionalnog jedinstva, pod vođstvom Fajeza al Saradža, treba da zamijeni dvije vlade koje se spore oko vlasti u Libiji već gotovo dvije godine, jedna sa bazom na istoku i druga u Tripoliju, ali do sada nije uspjela da nametne svoj autoritet.

Saradž još nije dobio povjerenje libijskog parlamenta sa sjedišem u istočnom gradu Tobruku.

"Mi smo u ratu, bezbjednosna pitanja imaju prioritet, nije trenutak za politiku. Treba da se borimo da spasimo našu zemlju od ekstremističkih islamista", rekao je maršal Haftar.

On je rekao da je otpočeo pregovore s Seradžom prije dvije i po godine ali bez konkretnih rezultata, i dodao da kada ekstremisti budu potučeni mogu da počnu da govore o demokratiji i izborima, ne sada.

Haftar je rekao da se posljednji put sastao s Seradžom u januaru 2016. godine, i demantovao navode šampe o skorom sastanku dvojice lidera.

"Nemam ništa lično protiv Seradža, nije on problem, nego oni koji ga okružuju", rekao je libijski vojni vođa. On je dodao da ako Seradž zaista želi da vrati mir zemlji treba da uzme oružje i da im se pridruži, i da će biti dobrodošao.

UN je uveo embargo o isporuci oružja Libiji poslije svrgavanja i ubistva Muamera Gadafija 2011. i haosa koji je uslijedio, ali je embargo više puta bio prekršen, navodi agencija Frans pres.

Bonus video: