Sirijska opozicija: Zamrzavamo sve odluke o pregovorima u Astani

Pobunjenici navode da su poštovali primirje ali da su ga vlasti i njihovi saveznici više puta kršili posebno u oblastima Vadi Barada i istočnoj Guti, u provinciji Damask, gdje se po njihovim riječima ugrožavaju životi stotina hiljada ljudi
1 komentar(a)
Sirija, pobunjenici, Foto: Reuters
Sirija, pobunjenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2017. 13:50h

Sirijsko primirje koje se kako-tako održavalo četiri dana, danas izgleda još nesigurnije, a dio pobunjenika je odustao od pripreme za mirovne pregovore i optužio vlasti Sirije da krše prekid vatre.

Desetak pobunjeničkih grupa svojom odlukom prijeti da će minirati proces koji treba da počne krajem januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana pod pokroviteljstvom Rusije i Irana, pristalica sirijskih vlasti, i Turske koja podržava pobunjenike.

U saopštenju objavljenom sinoć pobunjeničke grupe optužuju vlasti Bašara al Asada da ne poštuju prekid vatre na snazi od 30. decembra, što je jedan od mnogih prekida vatre proglašenih i prekršenih od početka rata prije gotovo šest godina.

"Kršenje se nastavlja i pobunjeničke grupe objavljuju zamrzavanje svih odluka vezanih za pregovore u Astani" glavnom gradu Kazahstana, navodi se u saopštenju pobunjenika.

Pobunjenici navode da su poštovali primirje ali da su ga vlasti i njihovi saveznici više puta kršili posebno u oblastima Vadi Barada i istočnoj Guti, u provinciji Damask, gdje se po njihovim riječima ugrožavaju životi stotina hiljada ljudi.

Među potpisnicima su islamističke grupe Džaiš al Islam i Fajlak al Rahman, uticajne u Damasku, kao i grupa Sultan Murad koju podržava Turska i Džaiša al Eza, aktivna u centralnoj provinciji Hama.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava ofanziva vladinih snaga, uz podršku boraca šiitskog libanskog pokreta Hezbolah, nastavlja se danas u Vadi Baradi, oblasti koju drže pobunjenici 15 kilometara od Damaska.

To je strateški sektor jer se tu nalaze glavni izvori snabdijevanja pijaće vodi za četiri miliona stanovnika glavnog grada Damaska i okoline.

Sirijska vlada optužuje pobunjenike da ciljaju infrastrukturu i da dizelom zagađuju rezerve vode i prekidaju snabdijevanje Damaska vodom. Pobunjenici uzvraćaju, a bombardovanje ruši instalacije i da to izaziva ozbiljne nestašice vode u glavnom gradu od 22. decembra.

Vlasti takođe navode da je grupa Fateh al Šam (bivši Front al Nusra, ogranak Al Kaide u Siriji) prisutna u Vadi Baradi, što pobunjenici demantuju. Fateh al Šam isključen je iz primirja i mirovnih pregovora.

Opservatorija je navela da ima i drugih kršenja primirja u zemlji, kao na primjer vazdušni udari na grad Kan Šeikhun, u provinciji Idlib, koja je velikim dijelom pod kontrolom pobunjenika. Prema navodima Opservatorije ubijena je jedna trudnica i troje civila je ranjeno.

S druge strane pobunjenici su otvarali vatru u dva sela u centralnoj provinciji Hama.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da je primirje u "kritičnoj fazi" i rizikuje da se potpuno raspadne ako Rusija i Turska ne intervenišu da je spasu.

Pregovori u Astani treba da prethode pregovorima predviđenim u februaru u Ženevi. Ni jedno od prethodnih pregovora između zaraćenih strana u Siriji nije doveo ni do početka rješavanja sukoba u kome je poginulo više od 310.000 ljudi a milioni su izbjegli.

Bonus video: