Japan besplatno dijeli napuštene kuće

U Japanu će, po nekim procjenama, do 2033. godine biti više od 20 miliona praznih domova, što je trećina od ukupnog broja domova u toj zemlji
179 pregleda 0 komentar(a)
napuštena kuća, kuća, prozor, Foto: Shutterstock
napuštena kuća, kuća, prozor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2018. 11:09h

Dobre vijesti za sve one koji bi se eventualno željeli doseliti u Japan - zbog sve više napuštenih objekata, prazne nekretnine širom te zemlje sada se mogu dobiti u bescijenje, piše portal Insajder.

Sve nekretnine izlistane su na bazi podataka Akija. Riječ "akiya" na japanskom jeziku označava porodičnu kuću.

Najskuplja oglašena kuća iznosi 30 miliona jena (oko 233 hiljade eura) dok su mnoge nekretnine izlistane kao besplatne i potrebno je platiti nešto malo poreza i naknadu za agenta za nekretnine i kuća je vaša.

Sve je to posljednica odluke Vlade Japana da riješi problem krize sa praznim nekretninama.

Prema vladinom izvještaju iz 2013. godine, u Japanu je bilo više od osam miliona praznih kuća. Najveći dio njih je u ruralnim sredinama kao i na periferiji velikih gradova, navodi Japan tajms.

Prema procjenama Fudžitsu Instituta, u Japanu će do 2033. godine biti više od 20 miliona praznih domova, što je trećina od ukupnog broja domova u toj zemlji, prenosi Radio Sarajevo.

Jasno je da je glavni uzrok sve većeg broja praznih domova zapravo starenje stanovništva te zemlje i otvorena depopulacija.

Sve više Japanaca odlazi u domove za stare, čime brojne nekretnine ostaju prazne bez ikoga da živi u njima. Nema dovoljno mladih ljudi koji bi popunili prazninu.

Takođe, mladi u Japanu sve više odgađaju zasnivanje porodice.

Drugi važan faktor u Japanu je sujevjerje.

Ona imanja i nekretnina na kojima su se dogodile tragedije poput samoubistava, ubistava ili “usamljenih smrti”, smatraju se da “donose lošu sreću” u japanskoj kulturi.

Zbog toga ih je teže prodati novim vlasnicima i dodatno pogoršavaju tržište nekretnina.

U nekim slučajevima Vlada Japana daje novac za obnovu zapuštenih objekata. Neki objekti se mogu dobiti besplatno nakon što nekoliko godina ih iznajmljujete.

Ipak, tržište nekretnina u Japanu će se još pogoršati prije nego se situacija poboljša, ocjenjuju japanski mediji.

S obzirom na to da postoji manja potražnja za nekretninama, tržište će padati.

Bonus video: