Roselo za referendum o državnosti Portorika: SAD nas diskriminišu

Masa je burno pozdravila Rosela kada je saopštio da će otputovati za Vašington, da podrži predlog zakona kojim bi Portoriko bio proglašen za 51. saveznu državu SAD
0 komentar(a)
Rikardo Roselo, Portoriko, Foto: Beta-AP
Rikardo Roselo, Portoriko, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.01.2017. 20:26h

Novoizabrani guverner Portorika, Rikardo Roselo koji je danas položio zakletvu, obećao je da će se odmah založiti za državnost te siromašne američke teritorije koja je u dubokoj ekonomskoj krizi.

Roselo (37) je predložio nekoliko mjera za ublažavanje privredne krize, i najavio referendum na kojem bi se građani pitali da li su za državnost unutar SAD, ili za potpunu nezavisnost Portorika.

Portoriko je teritorija u sastavu SAD, ali nema status savezne države, odnosno nije punopravna članica američke federacije. Izvršnu vlast ima guverner koji je ujedno na čelu vlade. Guverner i poslanici biraju se na opštim izborima svake četiri godine.

U okviru SAD Portoriko ima status "komonvelta" što znači određenu autonomiju koju mu je odobrio Kongres SAD.

"SAD se ne mogu predstavljati kao uzor demokratije u svijetu, dok diskriminišu 3,5 miliona svojih državljana u Portoriku, uskraćujući im pravo na političku, socijalnu i ekonomsku jednakost pod zastavom SAD", rekao je Roselo u inauguracionom govoru, na španskom. "U kolonijalnim uslovima Portoriko ne može savladati krizu".

Masa je burno pozdravila Rosela kada je saopštio da će idućeg ponedjeljka otputovati za Vašington, da podrži predlog zakona kojim bi Portoriko bio proglašen za 51. saveznu državu SAD.

Roselo je najavio jačanje javno-privatnog partnerstva od čega će prihod dati za spasavanje penzionog sistema koji ima 40 milijardi dolara deficita i na rubu je propasti za najviše godinu dana. Podržao je i pregovore s kreditorima o restrukturiranju javnog duga od skoro 70 milijardi dolara.

Roselo, naučnik bez političkog iskustva, sin nekadašnjeg guvernera koji je takođe tražio državnost Portorika, objavio je da je potpisao dekrete o dvojezičnoj prosvjeti - španski uz engleski, o izjednačavanju plata žena i muškaraca u državnoj službi, i o smanjenju državnih rashoda za 10 odsto.

Najavio je privatizaciju elektroprivrede, budžetski nadzor radi suzbijanja korupcije, stimulativne plate za ljekare.

Bonus video: