Odata vojna počast Fidelu Kastru: "Kuba neće odustati od svojih principa..."

Poslije vojne smotre, održan je "Marš naroda" u organizaciji kubanskog predsjednika Raula Kastra u znak sjećanja na Fidela Kastra. Na tom skupu je bilo nekoliko hiljada ljudi
0 komentar(a)
Fidel Kastro, Kuba, Foto: Reuters
Fidel Kastro, Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2017. 16:17h

Kubanske oružane snage danas su odale počast Fidelu Kastru koji je preminuo u novembru, tokom tradicionalnog vojnog defilea 2. januara kojim je obilježena 58. godišnjica revolucije.

"Kuba neće odustati od svojih principa... Nećemo nikad zaboraviti svoju istoriju i simbole nezavisnosti", izjavila je predsjednica Federacije studenata Dženifer Belo.

Poslije vojne smotre, održan je "Marš naroda" u organizaciji kubanskog predsjednika Raula Kastra u znak sjećanja na Fidela Kastra. Na tom skupu je bilo nekoliko hiljada ljudi.

Kubanska vlada usvojila je 27. decembra zakon kojim se zabranjuje dizanje spomenika u čast preminulom ocu Kubanske revolucije Fidelu Kastru u skladu sa željom bivšeg predsjednika Kube.

Na sjednici vlade koju je predvodio predsjednik Kube Raul Kastro usvojen je zakon koji zabranjuje upotrebu Kastrovog imena za institucije, parkove, javna mjesta, ulice ili novčanice.

Raul Kastro je na iznenađenje mnogih Kubanaca rekao nekoliko sati prije Fidelove sahrane da će u skladu s njegovom voljom parlamentu predložiti zakon kojim se neće dozvoliti stvaranje kulta ličnosti Fidela Kastra.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba gdje je prije oko 60 godina počela Kubanska revolucija.

Bonus video: