Izrael: Policija tri sata saslušavala premijera Netanjahua

Netanjahu je "osumnjičen da je primao poklone privrednika", navodi se u saopštenju u kojem se potvrđuju informacije koje su o tome objavili mediji
3 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2017. 00:21h

Izraelska policija je u ponedjeljak tri sata ispitivala premijera Benjamina Netanjahua, osumnjičenog za primanje "nezakonitih poklona", rekao je portparol policije u saopštenju.

"Više detalja se ne može dati u ovoj fazi", navodi se u saopštenju poslije saslušanja u Netanjahuovoj rezidenciji u Jerusalimu.

Ministarvo pravosuđa je potvrdilo da je Netanijahua saslušala jedinica "Lahav 443" koja se bori protiv korupcije.

Netanjahu je "osumnjičen da je primao poklone privrednika", navodi se u saopštenju u kojem se potvrđuju informacije koje su o tome objavili mediji.

Po dijelu saznanja policije, bogati pojedinci su premijeru "sistematski" plaćali putovanja u inostranstvo i davali mu poklone, te postoji "osnovana sumnja o krivičnom djelu koja opravdava otvaranje krivične istrage", piše u tekstu Ministarstva pravosuđa.

Netanjahu je ranije juče svojim kritičarima savjetovao da "još ne slave".

On je takođe ranije juče rekao da neće biti nikakvih posljedica i da je to "pucanje u prazno“, prenijeli su izraelski mediji.

Policija ispituje Netanjahua zbog sumnji da su on i njegova porodica primili poklone i druge beneficije vrijedne stotine hilada šekala od biznismena.

Televizijski Kanal dva i Kanal 10 objavili su ranije danas da se očekuje istraga. Kanal dva je objavio da još nije određen vremenski rok.

Danima je policija pokušavala da dogovori vrijeme ispitivanja Netanjahua s njegovim kabinetom, a u nedjelju je konačno dogovoreno da će se to desiti ove nedjelje.

Istraga će se fokusrati na dva manje ozbiljna slučaja u koje je Netanjahu navodno umiješan – sumnju da su on i njegova porodica primali poklone i uživali beneficije.

List Harec je prethodno objavio da policija ima svjedoke, ne samo u Izraelu, već i u inostranstvu.

Jedan od svjedoka, čije je svjedočenje u slučaju dovelo do preokreta, američki biznismen i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, Ron Lauder je potvrdio policiji da je davao razne poklone, uključujući odijelo i da je takođe finansirao putovanje u inostranstvo Netanjahuovog sina Jaira.

Međutim, policija vjeruje da je vrijednost poklona koje je on dao Netanjahuu veća nego što je Lauder priznao i da su davani ne samo zbog prijateljstva.

Policija se nada da će ispitivanja Netanjahua takođe baciti svjetlo na drugi slučaj koji se bavi ozbiljnijim sumnjama, rekli su izvori bliski istrazi. Detalji slučaja su predstavljeni izraelskom vrhovnom tužiocu prije nekoliko mjeseci. Netanjahu je sve oštro porekao.

"Sve ranije takozvane afere pokazale su se neosvanim i tako će biti s optužbama sada objavljenim u medijima", rekao je Netanjahu u petak, dodavši da neće biti ničeg jer ne postoji ništa.

Član Kneseta, izraelskog parlamenta David Amsalem, predsedavajući parlamentarnog odbora za unutrašnje poslove i član Netanjahuove konzervativne partije Likud, kritikovao je policijsku istragu na svom Fejsbuk nalogu u nedjelju, kao politički progon premijera.

"Ponašanje policije se razlikuje kada se radi o istrazi premijera", napisao je on, dodavši da što se tiče istraga običnih ljudi policija nema motivaciju i da kada Netanjahu ne bi bio premijer ne bi provjeravali njegovog sina da li je pozvan u ovaj ili onaj hotel.

"Čitava ogromna armija pokušava da zamijeni premijera. Po mom mišljenju postoji finansiranje iz inostranstva", napisao je poslanik, dodavši da oni čine sve moguće kako bi zbacili Netanjahua i postavili ljevičare na vlast.

Bonus video: