Izrael više neće vraćati tijela ubijenih ekstremista

Takva odluka je donjeta poslije objavljivanja video snimka na kojem se vidi lažna proslava rođendana izraelskog vojnika Orona Šaula za koga armija vjeruje da je ubijen u pomenutom ratu
4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2017. 10:48h

Izrael je najavio da neće više vraćati posmrtne ostatke palestinskih ekstremista, već će ih sahranjivati, a sve u nastojanju da izvrši pritisak na Hamas da vrati dva Izraelaca koja, kako se vjeruje, drži zatočena i tijela dvojice vojnika.

Izraelska strana je već nekoliko puta ponudila Hamasu razmjenu od rata 2014. godine u pojasu Gaze, ali su sve ponude odbijene, podsjećaju svjetske agencije.

"Političko-bezbjednosni kabinet raspravljao je o politici na snazi o tretmanu tijela terorista Hamasa ubijenih tokom terorističkih napada i odlučio da neće biti vraćena, ali će biti sahranjena", naveo je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u sinoć izdatom saopštenju.

Takva odluka je donjeta poslije objavljivanja video snimka na kojem se vidi lažna proslava rođendana izraelskog vojnika Orona Šaula za koga armija vjeruje da je ubijen u pomenutom ratu.

Izraelski bezbjednosni kabinet je u nedjelju jednoglasno izglasao da prestane vraćanje posmrtnih ostataka ekstremista Hamasa.

Vjeruje se da su ubijeni i vodnik Šaul i poručnik Hadar Goldin. Druga dvojica Avraham Mengistu i Džuma Ibrahim Abu Anima prešli su sami u pojas Gaze, gdje ih je pokupio Hamas.

Izrael je ponudio da razmjeni desetine stanovnika Gaze za njih dvojicu, ali Hamas nije prihvatio. Ta zemlja je najavila da će sahraniti tjela hamasovaca, ali se vjeruje da tijela mogu biti ekshumirana i vraćena toj organizaciji ukoliko se jednom postigne dogovor o razmjeni.

Bonus video: