Novi generalni sekretar UN poželio godinu mira

Gutereš je neposredno poslije izbora za prvog čovjeka UN istakao da će njegov prioritet biti okončanje rata u Siriji, ocjenivši da je ispunjenje tog cilja od vitalnog zajedničkog interesa za svjetske lidere
0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2017. 13:15h

Novi generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je, po stupanju na dužnosti, u novogodišnjoj poruci izrazio želju da 2017. bude "godina mira".

Gutereš, koji je naslijedio funkciju od Ban Ki Muna, treba da se suoči sa skoro šestogodišnjim ratom u Siriji gdje je poginulo više od 310.000 ljudi.

"Prvog dana na čelu UN jedno pitanje me posebno muči a to je kako da pomognemo milionima ljudi u sukobima", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN uputio je apel da se svi angažuju za mir koji treba da bude apsolutni prioritet.

Gutereš je neposredno poslije izbora za prvog čovjeka UN istakao da će njegov prioritet biti okončanje rata u Siriji, ocjenivši da je ispunjenje tog cilja od vitalnog zajedničkog interesa za svjetske lidere.

Dosadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je nedavno da je Gutereš najbolji izbor i da će mu značajno iskustvo pomoći da vodi UN u ključnim trenucima.

Gutereš je izabran poslije nekoliko rundi neformalnog izjašnjavanja o kandidatima i tajnog glasanja u Savjetu bezbjednosti, a Generalna skupština UN zvanično ga je 13. oktobra izglasala za novog generalnog sekretara.

Bonus video: