Asad: Bolji odnosi SAD i Rusije - moguće rješenje za Siriju

"Ako želite da riješite problem terorizma, morate da uništite njegovu srž - ideologiju vehabizma", istakao je Asad
0 komentar(a)
Palmira, Foto: Reuters
Palmira, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2016. 10:37h

Oružani sukob u Siriji mogao bi da bude riješen ako novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp ispuni svoje predizborno obećanje i popravi veze sa Rusijom, rekao je sirijski predsjednik Bašar al-Asad.

"Dobri odnosi između dvije supersile koristiće skoro cijelom svijetu, uključujući male države poput Sirije. U tom smislu, možemo reći da je riešenje za Siriju moguće", istakao je sirijski predsjednik u intervjuu za italijanski Kanal 5.

Asad je napomenuo da je oprezan optimista jer ne zna kakvu će politiku Tramp voditi u pogledu Bliskog istoka generalno i kako će komunicirati s raznim lobističkim grupama u SAD, uključujući one koje se protive bilo kakvom rješenju u Siriji i bilo kakvom poboljšanju veza sa Rusijom, prenosi Tas s.

Asad je, takođe, optužio Zapad da cilj promjene režima na Bliskom istoku stavlja iznad borbe protiv terorizma.

"Koren problema je sada podrška Zapada terorističkim grupama, možda ne Islamskoj državi, ali podrška drugim grupama koje Zapad naziva "umjerenim" ili "bijelim šlemovima" kako bi prikrio njihovu prirodu i postigao sopstvene političke ciljeve", rekao je on.

Asad kaže da se upravo zbog toga ništa ne mijenja u Evropi kad je riječ o terorizmu, pa teroristi i dalje izvode napade nesmeteno, jer zapadni zvaničnici ne žele da to pitanje ozbiljno rješavaju.

Sirijski predsjednik ukazuje da je moderni terorizam ukorenjen u verskoj doktrini vehabizma.

"Ako želite da riješite problem terorizma, morate da uništite njegovu srž - ideologiju vehabizma", istakao je Asad.

On smatra da evropske države moraju prije svega da prestanu da podrzavaju teroriste i ukinu blokadu koja, kako gaše, guši njegovo stanovništvo.

"Evropljani najprije moraju da shvate da rješenje za sukob leži u rukama Sirijaca", zaključio je sirijski predsjednik.

Bonus video: