Vašington post: Šta je sa Rakom, "srcem džihadista?"

List dodaje da bitka za Mosul zaostaje i da je napad u Berlinu podsjetio Zapad na prijetnju terorizmom, a da plana za napad na Raku nema
0 komentar(a)
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Ažurirano: 30.12.2016. 10:01h

Dok traje klimavo primirje u Siriji, a nakon tragičnih dana u Alepu, grad Raka, de fakto prijestonica Islamske države u Siriji je potpuno van pažnje javnosti, piše Vašington post.

Iz Rake su mjesecima stizale propagandne poruke džihadista namenjene Zapadu, a "tvrđavu" pokušavaju da obore uglavnom pripadnici kurdskih milicija.

"Puna ofanziva za preuzimanje grada je mjesecima daleko, uprkos nadama u Vašingtonu da bi operacija mogla da se dogodi prije nego što predsjednik SAD Barak Obama napusti kabinet. Jedna od retkih posjeta Raki oslikava koliko je daleko konačan pozdrav džihadističke organizacije", ocjenjuje Vašington post.

List dodaje da bitka za Mosul zaostaje i da je napad u Berlinu podsjetio Zapad na prijetnju terorizmom, a da plana za napad na Raku nema.

"Sa tim će morati da se suoči Trampova administracija", konstatuje Vašington post.

U međuvremenu, dodaje se, preliminarna operacija za izolaciju Rake je u toku.

Proteklih mjeseci kurdske snage uz pomoć sirijskih pobunjenika polako odsjecaju grad od ostatka istoimene provincije, zauzeto je oko 140 sela na skoro 2.000 kvadratnih metara uglavnom ruralne i prazne teritorije, prenosi B92.

"Ovo nije kao bitka za Mosul, koji napadaju brojne oklopljene formacije sa raznih strana. Ovdje ima više ovaca nego vojnika. Napredak je minoran iako se u blizini nalazi oko 600 američkih specijalaca koji se nalaze u sastavu pobunjeničkih snaga. Jedan od njih je poginuo 24. novembra", zaključuje list.

Bonus video: