De Mistura: Nadam se da će sporazum spasiti živote civila u Siriji

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan izrazili su ranije danas zadovoljstvo sporazumima o mirnom rješenju situacije u Siriji
0 komentar(a)
Stafan de Mistura, Foto: Beta-AP
Stafan de Mistura, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.12.2016. 17:44h

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura izrazio je danas nadu da će sporazum o prekidu vatre u Siriji spasiti živote civila, omogućiti isporuku humanitarne pomoći i voditi ka produktivnim mirovnim pregovorima u Astani.

Pozdravljajući to što je postignut sporazum, De Mistura je ocijenio da bi "ovaj razvoj događaja trebalo da doprinese inkluzivnim i produktivnim unutar-sirijskim pregovorima, koji bi trebalo da se održe pod okriljem UN 8. februara 2017", naveo je u saopštenju portparol Misture, prenio je Rojters.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan izrazili su ranije danas zadovoljstvo sporazumima o mirnom rješenju situacije u Siriji, koji su postignuti između sirijske vlade i opozicije uz garancije Rusije i Turske, i poručili da namjeravaju da nastave saradnju u borbi protiv terorizma.

Oni su, takođe, u telefonskom razgovoru istakli značaj napora da se organizuju pregovori u Astani, prenio je Tas.

O pregovorima o Siriji, koji su planirani da se održe u prijestonici Kazahstana, razgovarali su putem telefona i ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, saopštilo je ranije danas Rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Oni su saglasili da je važno kooridnistati prekid vatre u Siriji sa Iranom i sa de Misturom.

Putin je prethodno danas potvrdio da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti, a sirijska vojska je objavila da od ponoći obustavlja sva dejstva.

On je naglasio da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

"Prij nekoliko sati stigle su vijesti da je došlo do razvoja situacije koju smo priželjkivali. Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije - to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći i deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima", rekao je Putin.

Bonus video: