Putin: Postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji, Rusija i Turska garanti

Turska je u srijedu objavila da je zajedno sa Rusijom pripremila sporazum o prekidu vatre u Siriji, ali detalji nisu najjasniji
61 pregleda 6 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2016. 13:37h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti.

Putin je naglasio da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

"Prije nekoliko sati stigle su vijesti da je došlo do razvoja situacije koju smo priželjkivali. Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije - to je prvi. Paket mjera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći je deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima", kazao je Putin na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane, prenio je Tas s.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je ranije danas da Turska ima za cilj da prekid vatre bude uspostavljen u Siriji prije nove 2017. godine, navodeći da Ankara neće razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom.

Turska je u srijedu objavila da je zajedno sa Rusijom pripremila sporazum o prekidu vatre u Siriji, ali detalji nisu najjasniji.

Čavušoglu je u intervjuu za "AHaber" rekao da Turska, zajedno sa Rusijom, nastoji da bude garant prekida vatre, prenijela je agencija Rojters.

Agencija Anadolija je juče javila da su Turska i Rusija postigle dogovor u vezi sa planom sveobuhvatnog prekida vatre u Siriji.

Navela je i da je taj sporazum trebalo u ponoć da stupi na snagu.

Taj plan će biti izložen svim stranama u sirijskom konfliktu, a predviđa uspostavljanje prekida vatre od 29. decembra, prenijela je agencija Tas s.

Dogovor se odnosi na sve oblasti u Siriji gdje traju sukobi "između vladinih snaga i oružanih opozicionih grupa", navodi ruska agencija.

AFP prenosi da, kao i raniji planovi o prekidu vatre koje su postigli SAD i Rusija, i ovaj isključuje "terorističke grupe".

Ako bude uspješan, plan će postati osnova predstojećih političkih pregovora predstavnika vlade i opozicije uz posredovanje Rusije i Turske u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Zasad nije poznato kako je došlo do dogovora, ali su proteklih nedjelja u Ankari razgovarali predstavnici Turske, Rusije i sirijske opozicije.

Dio sirijskih pobunjenika pristao na plan prekida vatre

Zvaničnik dijela sirijskih pobunjenika povezan sa Slobodnom sirijskom vojskom kazao je danas da su oni pristali na plan prekida vatre na nivou cijele Sirije koji podržavaju Rusija i Turska.

Šef političke kancelarije pobunjeničke grupe Fastakim Zakarija Malahifdži kazao je Rojtersu da u primirje nisu uključena područja koja su pod isključivom kontrolom Islamske države.

Sirijska vojska je objavila da od ponoći obustavlja sukobe na teritoriji cijele zemlje, prenio je Rojters.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da sporazum isključuje grupe koje su UN označile terorističkim organizacijama.

Bonus video: