Kolumbija: Usvojen zakon o amnestiji pripadnika FARK-a

Zakon je usvojen prema mirovnom sporazumu potpisanom 24. novembra čime je okončan sukob u kojem je poginulo više od 220.000 ljudi
0 komentar(a)
Kolumbija, FARC, Foto: AP
Kolumbija, FARC, Foto: AP
Ažurirano: 29.12.2016. 08:10h

Kolumbijski parlament usvojio je kasno sinoć zakon o amnestiji pripadnika pobunjeničke organizacije Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) što je prvi korak ka primjeni mirovnog sporazuma između pobunjenika i kolumbijske vlade poslije 52 godine sukoba.

"Prvi korak ka učvršćivanju mira ostvaren je usvajanjem zakona o amnestiji", rekao je predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos, koji je ove godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja u rešavanju tog konflikta.

Zakon je usvojen prema mirovnom sporazumu potpisanom 24. novembra čime je okončan sukob u kojem je poginulo više od 220.000 ljudi.

Gerilski pokret inspirisan marksizmom i lenjinizmom počeo je kao poljoprivredna zajednica sa zalaganjem za veća prava i kontrolu nad zemljom.

FARK je osnovan 1964. kao oružano krilo Komunističke partije, ali je polako počeo da se finansira otmicama i iznudama, kao i oporezivanjem trgovine narkoticima, ali i samom njihovom proizvodnjom i distribucijom.

Sporazum o prekidu vatre postignut je pošto su snage bezbjednosti pojačale borbu protiv FARK-a i mnoge gerilske vođe ubijene.

Bonus video: