Obama i Abe u Perl Harboru uputili poruke mira

U maju, Obama je postao prvi američki aktuelni lider koji je posjetio japanski grad Hirošimu, gdje su 1945. SAD bacile prvu atomsku bombu na svijetu, pri čemu je, kako se procjenjuje, ubijeno 140.000 ljudi
1 komentar(a)
Šinzo Abe Barak Obama, Foto: Reuters
Šinzo Abe Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2016. 08:06h

Japanski premijer Šinzo Abe i američki predsjednik Barak Obama položili su u utorak u Perl Harboru vijence kod spomenika žrtvama japanskog napada na SAD u Drugom svjetskom ratu, i tom prilikom uputili poruke mira i prijateljstva.

"Ovaj istorijski gest govori o moći pomirenja... Podsjeća da čak i najdublje ratne rane mogu da ustupe mjesto prijateljstvu i trajnom miru", rekao je Obama stojeći pored Abea, tokom prve takve zajedničke posjete lidera SAD i Japana Perl Harboru, prenosi Rojters.

Obama je, dočekavši lidera nekadašnjeg američkog neprijatelja, a danas saveznika, Japana, poručio da "ne treba satanizovati one koji su drugačiji" i pozdravio savezništo dvije zemlje, istakavši da ono nikada nije bilo snažnije, navodi AFP.

Odlazeći američki predsjednik je japanskom premijeru rekao i da se "karakter zemalja stavlja na probu u ratu, ali se definiše u miru".

"Želim vam dobrodošlicu ovdje u duhu prijateljstva", kazao je Obama Abeu, izrazivši nadu da na taj način, zajedno, šalju poruku svijetu da se u miru može više dobiti nego u ratu i da pomirenje donosi veću nagradu nego odmazda.

Abe je izrazio iskreno saosjećanje sa američkim vojnicima koji su poginuli kada je njegova zemlja napala Perl Harbor, što je SAD uvuklo u Drugi svjetski rat, prenosi AP.

Japanski premijer se nije izvnio za napad, ali je odao poštu "hrabrim muškarcima i ženama" koji su tada ubijeni.

"Nikada više ne smijemo ponoviti ratne strahote", poručio je on, istakavši da je važno pokazati poštovanje čak i prema bivšem neprijatelju.

Spomenik na Havajima izgrađen je 1962. godine, u obliku američkog ratnog broda US Arizona, na kome je poginulo 1,177 mornara i marinaca tokom iznenadnog japanskog napada.

Japanski premijer položio je ranije u Honoluluu vijenac na spomenik na nacionalnom groblju Pacifika, gde su sahranjeni pripadnici američke vojske, uključujući mnoge koji su se borili u Drugom svjetskom ratu.

Abe je položio odvojeni vijenac na grob bivšeg senatora sa Havaja, Danijela Inoujea, koji se borio u ratu a čiji su roditelji bili japanski imigranti.

Posljednji japanski premijer koji je posjetio Perl Harbur bio je Šigeru Jošida, koji se tu na kratko zaustavio 1951, prije nego što je izgrađen spomenik US Arizona.

U maju, Obama je postao prvi američki aktuelni lider koji je posjetio japanski grad Hirošimu, gdje su 1945. SAD bacile prvu atomsku bombu na svijetu, pri čemu je, kako se procjenjuje, ubijeno 140.000 ljudi.

Obama je održao govor koji takođe nije bio formulisan kao izvinjenje, i umjesto toga odao počast mrtvima i podsjetio na naslijeđe vremena kada je "u ne tako davnoj prošlosti strahovita sila puštena na svijet.

Bonus video: