Njujorker: Tramp možda jedini koji zna sve o Tesli

Tri sedmice kasnije, stručna grupa pregledala je sve te dokumente, a na čelu je bio Džon G. Tramp, stric novog predsjednika SAD
79 pregleda 13 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Shutterstock
Nikola Tesla, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2016. 11:22h

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tamp možda je jedini čovjek na svijetu koji zna sve tajne Nikole Tesle budući da je njegov stric bio na čelu komisije FBI, koja je istraživala zaplijenjene dokumente nakon smrti jednog od najvećih naučnika 19. i 20. vijeka, piše američki Njujorker.

Tesla je preminuo početkom januara 1943. i svu njegovu imovinu zaplijenio je FBI.

Tri sedmice kasnije, stručna grupa pregledala je sve te dokumente, a na čelu je bio Džon G. Tramp, stric novog predsjednika SAD.

Trampov stric je bio inženjer i fizičar, a sam Donald često je spominjao slavnog strica.

"Stric mi je često pričao o nuklearnom ratu prije nego je i postao nuklearni", govorio je Donald.

Najveća briga FBI-a bio je strah da je Tesla razvio neko moćno oružje koje bi saveznici mogli da iskoriste.

Zvanično, istraga nije dala bitnije rezultate, a Džon Tramp je napisao: "Razmišljanja i radovi Nikole Tesle, barem posljednjih petnaestak godina, primarno su filozofske prirode i ne sadrže nove djelotvorne metode ili primjenjiva istraživanja".

Tek šest mjeseci nakon smrti slavnog naučnika sproveden je filadelfijski eksperiment, a neki teoretičari kažu da je to dokaz da je u Teslinim dokumentima bilo nešto više od običnog "filozofiranja".

Vrte se priče da je jedan ratni brod američke mornarice nestao ili je postao potpuno nevidljiv, zavisno koga pitate.

Mornarica decenijama tvrdi da se eksperiment nikad nije dogodio te da su sve te priče samo plod hiperproduktivne mašte teoretičara zavjera.

Donaldov stric prvi je pročitao Tesline beleške i postavlja se pitanje koliko je tih informacija prenio samom Donaldu, prenio je portal Express.hr.

Bonus video: