Kina testirala novi borbeni avion

Avion poboljšane verzije FC-31 (Gyrfalcon), ranije poznat kao J-31, obavio je prvi let u petak u Šenjangu, na sjeveroistoku Kine, gdje je sedište državne konstrukcione firme "AVIC" (Aviation Industry Corp of China)
66 pregleda 2 komentar(a)
FC-31, Foto: Twitter.com
FC-31, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 26.12.2016. 07:10h

Kina je testirala u letu prototip novog borbenog aviona "nevidljivog za radare", namenjenog njenom vazdugoplovstvu i za osvajanje stranog tržišta, objavljeno je danas.

Avion poboljšane verzije FC-31 (Gyrfalcon), ranije poznat kao J-31, obavio je prvi let u petak u Šenjangu, na sjeveroistoku Kine, gdje je sedište državne konstrukcione firme "AVIC" (Aviation Industry Corp of China), objavio je list na engleskom "Čajna dejli" (China Daily).

Ta informacija je objavljena dok raste napetost između Kine i SAD zbog Tajvana, pošto budući predsjednik SAD Donald Tramp razmišlja o približavanju vlasti tog ostrvskog rivala Pekinga. Kina je izvjestila u subotu da je po prvi put poslala na Tihi okean svoj jedini nosač aviona, "Liaoning".

Prvi prototip FC-31 je poletio oktobra 2012. godine, dodaje "Čajna dejli".

U poređenju s njim, "nov FC-31 izgleda da ima poboljšane osobine skrivanja od radara, poboljšanu elektroniku i veću nosivost tereta", rekao je Vu Peiksin, specijalista, navodi list.

Po njegovim riječima, aparat je "unaprijeđen, lakši i jednostavniji za manevrisanje".

Jedan stručnjak Ratog vazduhoplovstva Kine, Fu Ćianšao, rekao je za list da je taj avion opremljen instrumentima najnovije generacije, uključujući elektro-optički vizir uključen u kacigu pilota.

"Mislim da je to avion sa dobrom tržišnom perspektivom", rekao je on, tvrdeći da je prodajna cijena 70 miliona dolara što je manje od cijene "rafala" francuskog "Dasoa" (Dassault) ili "jurofajter tajfuna" (Eurofighter Tiphoon) koji se prodaju za 100 miliona dolara. Takođe je upola jeftiniji od američkog F-35 lajtning II" "Lokid-Martina" (Lightning II Lockheed Martin), rekao je Fu.

Po listu, novi kineski avion ima maksimalni potisak pri polijetanju od 28 tona i dolet od 1.250 kilometara. Može da dostigne brzinu od 1,8 Maha (1,8 puta brže od zvuka) i nosi osam tona oružja. Letjelica može da nosi šest raketa u trupu i još šest ispod krila.

Bonus video: