Greta Tunberg priznala da joj je potreban odmor - Vijesti.me
GODINU PROVELA NEUMORNO OBILAZEĆI PLANETU

Greta Tunberg priznala da joj je potreban odmor

Švedska tinejdžerka je nedavno proglašena za Tajmovu ličnost godine

Greta Tunberg
Greta Tunberg (Foto: AP)

Mlada klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je prošlu godinu provela obilazeći neumorno planetu u borbi protiv klimatskih promjena, priznala je da joj je potreban odmor.

Da bi "probudila" svjetske lidere i upozorila javnost na opasnost od klimatskih promjena, putovala je automobilom, vozom, jedrila je, ali nije htjela da koristi avion zbog velikih emisija štetnih gasova. Nakon putovanja s jednog samita o klimi na drugi priznala je da joj treba odmor, prenosi britanski Independent.

Proglašena je Tajmovom ličnošću godine, a nedugo nakon toga se pridružila hiljadama studenata na sjeveru Italije, u Torinu, kako bi naterali vladu da radi više po pitanju emisija štetnih gasova.

tajm
"Tajmova" ličnost godine(Foto: AP)

Tamo je stigla vozom i automobilom. U Evropu je pak stigla nekoliko dana ranije, i to brodom, a prethodno je mjesecima vodila kampanje za klimu u SAD, javlja Rojters.

"Biću kod kuće za Božić i onda ću uzeti odmor tokom praznika. Morate se odmoriti. Ne možete ovo stalno raditi", rekla je ona, dodajući da ne zna koliko dugo će se odmarati, ali ne predugo.


Vidi sve komentare