Šesta žrtva koronavirusa u Kini, hitan sastanak SZO - Vijesti.me
potvrđeno da se prenosi sa osobe na osobu

Šesta žrtva koronavirusa u Kini, hitan sastanak SZO

U gradu Vuhan potvrđeno 258 slučajeva zaraženih, rekao je gradonačelnik Žu Sjandvang

Epidemija koronavirusa u Kini
Epidemija koronavirusa u Kini (Foto: AP)

U kineskom gradu Vuhan preminula je šesta osoba od posljedica bolesti izazvane novim oblikom koronavirusa, saopštio je danas gradonačelnik tog grada, Žu Sjanvang.

"U gradu je potvrđeno 258 slučajeva zaraženih", rekao je Sjandvang.

Zdravstvena komisija u Vuhanu je saopštila da je najmanje 15 medicinskih radnika takođe zaraženo virusom i da je jedna osoba u kritičnom stanju.

Pretpostavlja se da su se zarazili zbog kontakta sa pacijentima.

Kako se navodi, svi su u izolaciji, prenijele su agencije.

Kako javlja CNN, američki Nacionalni institut za zdravlje radi na vakcini protiv koronovirusa.

Direktor Instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se završi prva faza kliničkih testova i više od godine da se dođe do vakcine.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) održaće sjutra sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve kako bi se procijenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

To se navodi u saopštenju SZO, a koje je objavljeno nakon što se virus, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan i gdje je zaraženo skoro 200 osoba, proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj i nakon što je otkriveno da ima zaraženih i van granica Kine.