Iran prijeti razvijanjem nuklearnog programa, ima uslov za EU - Vijesti.me
POČETAK RAZVITKA CENTRIFUGA ZA OBOGAĆIVANJE URANIJUMA

Iran prijeti razvijanjem nuklearnog programa, ima uslov za EU

"Ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif obavijestio je u pismu šeficu diplomatije Evropske unije Federiku Mogerini da je Iran ukinuo sva ograničenja u svojim aktivnostima nuklearnih istraživanja i razvoja", navela je iranska novinska agencija ISNA

Rohani
Rohani (Foto: Mukhtar Kholdorbekov/Reuters)

Iran je saopštio da je odgovarajući na američke sankcije poduzeo korake ka daljnjem smanjenju svojih obveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Najavio je da će početi razvijati centrifuge za ubrzavanje obogaćivanja uranijuma koje mogu proizvesti gorivo za elektrane ili atomske bombe. Teheran negira da želi razviti nuklearno oružje.

"Ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif obavijestio je u pismu šeficu diplomatije Evropske unije Federiku Mogerini da je Iran ukinuo sva ograničenja u svojim aktivnostima nuklearnih istraživanja i razvoja", navela je iranska novinska agencija ISNA riječi portparola Ministarstva vanjskih poslova Abasa Musavija.

Prema sporazumu, Iranu je dopušteno ograničeno istraživanje i razvoj naprednih centrifuga, koje ubrzavaju proizvodnju materijala koji se može koristiti za izradu nuklearne bombe. Iran se takođe složio s ograničenjima na određene istraživačke i razvojne aktivnosti na osam godina, piše Hina.

Američki predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao Sjedinjene Države iz sporazuma tvrdeći da nije dovoljno strog i ponovno uveo sankcije koje su smanjile prodaju iranske nafte za više od 80 posto.

Iran je odgovorio smanjivanjem svojih obveza i zaprijetio je da će nastaviti s uklanjanjem ograničenja za razvoj svog nuklearnog programa ako evropske države, strane sporazuma, ne učine više kako bi zaštitile iransku privredu od američkih kazni.