Iranski tanker isključio uređaj, "nestao" s mape - Vijesti.me
NAGAĐA SE DA JE NA PUTU PREMA SIRIJI

Iranski tanker isključio uređaj, "nestao" s mape

Ranije je američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao da, po obavještajnim informacijama, taj tanker plovi ka sirijskoj luci Tartus koja je blizu posljednje poznate lokacije broda, navela je agencija AP

Ilustracija
Ilustracija (Foto: BETA/AP)

Iranski naftni tanker koji je pod pritiskom sankcija SAD isključio je uređaj za identifikaciju (AIS) tokom plovidbe u Sredozemnom moru, te se ne zna gdje je, a nagađa se da je na putu prema Siriji, javila je agencija AP.

Isključivanje uređaja koji automatski emituju podatke o brodu i njegovom kretanju, u skladu je s praksom iranskih tankera da "nestankom s elektronske mape" pokušaju da sakriju odredište gdse će istovariti naftu čiji je izvoz zabranjen sankcijama protiv te zemlje.

Brod "Adrian Darja 1", koji prevozi 2,1 milion barela iranske sirove nafte vrijednosti 130 miliona dolara, isključio je uređaj AIS u ponedjeljak dok je bio 83 kilometra od obale Libana i Sirije, a plovio je ka sjeveru, dok je ljetos bio nedeljama zadržan u Gibraltaru.

Ranije je američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao da, po obavještajnim informacijama, taj tanker plovi ka sirijskoj luci Tartus koja je blizu posljednje poznate lokacije broda, navela je agencija AP.

Praćenje kretanja brodova se oslanja na radio-signale "Automatskog sistema identifikacije" (AIS) koji s broda stižu do kopnenih stanica, direktno ili posredstvom satelita.

AIS je počeo kao pomoć da se izbegnu sudari i nasukavanje u plitkim vodama i nije ni bio smišljen da bi se pratilo kretanje brodova širom svijeta. Taj sistem je ipak prilagođen za donekle pouzdano praćenje kretanja svjetske flote od više od 50.000 trgovačkih brodova i hiljada drugih plovila, prenio je Radio "Slobodna Evropa".


Vidi sve komentare