Kuba i EU razmatraju "otopljavanje odnosa" - Vijesti.me
Nakon 20 godina

Kuba i EU razmatraju "otopljavanje odnosa"

Kuba je jedina latinoamerička država koja nema sporazum o saradnji sa Briselom

EU, Kuba
EU, Kuba (Foto: Reuters)

Nakon dvije decenije neslaganja i nepovjerenja, Evropska unija i Kuba odlučile su da razmotre mogućnost približavanja stavova i otopljavanja međusobnih odnosa.

Dok evropski zvaničnici kažu da će njihova zabrinutost po pitanju demokratije i ljudskih prava na Kubi i dalje uticati na politiku Unije, nedavna posjeta visokih zvaničnika Francuske i Holandije Havani ukazuje na postepeno otvaranje ka ovoj komunističkoj državi.

Kubanski zvaničnici, sa druge strane, pozdravljaju pregovore i spremni su da razgovaraju o svim pitanjima na osnovi uzajamnog poštovanja, prenosi AP.

Kuba je jedina latinoamerička država koja nema sporazum o saradnji sa Briselom.

Evropske kompanije su slobodne da trguju sa Kubom, ali fleksibilnija politika EU bi mogla da dovede do saradnje na nivou vlada između Kube i Unije, što bi ohrabrilo evropske investitore.

Evropsku delegaciju u Havani predvodi Kristijan Lefler, visoki zvaničnik EU za Ameriku, a razgovori će se nastaviti sjutra iza zatvorenih vrata, mada se, kako navodi AP, dogovor ne očekuje odmah.

Razgovori evropskih i kubanskih zvaničnika dolaze u ključnom trenutku jer se Havana nada da će nedavno usvojen zakon podstaći strani kapital koji je neophodan radi oživljavanje kubanske ekonomije.

"Otvoreni smo za dijalog sa EU koji je zasnovan na poštovanju i na ravnopravnim pozicijama", rekao je kubanski potpredsjednik Migel Dias-Kanel prošle nedjelje.