MMF zabrinut zbog zaduženja zemalja na kineskom Putu svile - Vijesti.me
"DA PUTEVI VODE TAMO GDJE SU I POTREBNI"

MMF zabrinut zbog zaduženja zemalja na kineskom Putu svile

Inicijativa za sada okuplja 70 zemalja koje treba zajedno da ulažu mada je veliki broj gradilišta zapravo finansirano zajmovima kineskih institucija. Neke zapadne zemlje u tome vide strategiju Pekinga da utvrdi svoj uticaj

Kristin Lagard
Kristin Lagard (Foto: Reuters)

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)  Kristin Lagard upozorila je danas na rizik od finansijskih teškoća i zaduženosti zemalja uključenih u izgradnju infrastrukturnih projekata u okviru kineske inicijative Novi put svile.

Lagard je govorila danas u Pekingu na forumu o Novim putevima svile, velikom planu koji je lansirao kineski predsjednik Si Đinping 2013. da se razviju putevi, luke, željezničke pruge i industrijski parkovi širom Azije, do vrata Evrope i do Afrike.

Inicijativa za sada okuplja 70 zemalja koje treba zajedno da ulažu mada je veliki broj gradilišta zapravo finansirano zajmovima kineskih institucija. Neke zapadne zemlje u tome vide strategiju Pekinga da utvrdi svoj uticaj.

"Svakako Putevi svile mogu da odgovore na hitnu potrebu za infrastrukturom širom svijeta i donesu finansirajnje koje je prijeko potrebno zemljama koje ga dobijaju", rekla je Lagard na skupu kineskih i stranih zvaničnika.

Ona je međutim upozorila da bi ta partnerstva "mogla da dovedu do problematičnog porasta zaduženja datih zemalja" i da ograniči njihovu drugu potrošnju u mjeri u kojoj budu rasli troškovi za servisiranje duga.

"U zemljama gdje je javni dug već visok, presudno je pažljivo praćenje finansijskih uslova", rekla je ona.

Kako navodi agencija Frans pres, kineske državne razvojne banke i druge institucije zapravo daju ogromne zajmove za gradilišta pokrenuta u zemljama na Putu svile, do te mjere da rizikuju da ih dovedu do neodržive finansijkse situacije.

Tako je Šri Lanka koja je uzela velike zajmove od Kine da izgradi luku bila primorana pod teretom rastućeg zaduženja zvanično da preda kontrolu nad tom infrastrukturom Pekingu.

Lagard se založila za investicije koje bi bile više kolektivne i pozvala na veću transparentnost.

"Treba osigurati da Putevi svile vode upravo tamo gdje su potrebni" rekla je ona.

"U velikim projektima uvijek postoji iskušenje da se izvuče profit od tendera.. uvijek postoiji rizik da projekti propadnu ili da se pronevjere sredstava. Ponekad se to čak naziva korupcija", rekla je direktorka MMF-a.

Kineski predsjednik Si Đinping je u govoru u utorak odbacio kritike upućene Putu svile.

"Ne radi se ni o Maršalovom planu niti o kineskoj zavjeri. Radi se o inicijativi koja ide svojim tokom potpuno otvoreno", rekao je Si pred forumom Boao organizovanom na jugu zemlje, prenijela je agencija Sinhua.