Obama popularan na Kosovu, ne i u SAD i Srbiji, Putina jednako vole i Rusi i Srbi - Vijesti.me
ISTRAŽIVANJE KOMPANIJE GALUP

Obama popularan na Kosovu, ne i u SAD i Srbiji, Putina jednako vole i Rusi i Srbi

Na listi najpopularnijih svjetskih lidera poslije Obame slijede njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron, predsjednik Francuske Fransoa Oland i indijski premijer Narendra Modi

Vladimir Putin, Barak Obama
Vladimir Putin, Barak Obama (Foto: Reuters)

Predsjednik SAD Barak Obama, iako poprilično nepopularan u sopstvenoj zemlji, najomiljeniji je svjetski političar, pokazalo je opširno istraživanje o popularnosti svjetskih lidera, koje je sproveo "Galup internešnal".

Obama je najomiljeniji na području Kosova, gdje ga podržava čak 83 posto ispitanika, a slijede Vijetnam, Portugal, Švedska i Kolumbija, dok je najmanje popularan među Rusima, Palestincima, Pakistancima, Izraelcima i Srbima. 

Na dnu liste nalaze se čak i SAD, gdje tek svaki deseti stanovnik podržava odlazećeg predsjednika, koji je očigledno izgubio povjerenje Amerrikanaca, prenio je "Blic".

Na listi najpopularnijih svjetskih lidera poslije Obame slijede njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron, predsjednik Francuske Fransoa Oland i indijski premijer Narendra Modi.

Ispitanici su pored njih mogli da glasaju i za predsjednike Kine i Rusije, Si Đinpinga i Vladimira Putina, kao i za lidere Saudijske Arabije i Irana, Salmana al Sauda i Hasana Rohanija.

Kad je riječ o Putinu, on najveću podršku ima u Jermeniji, Vijetnamu, Mongoliji, Srbiji i Rusiji, a zanimljivo je da ruskog predsjednika podržava identičan procenat ispitanika iz Srbije i Rusije (72%). 

Sa one druge, donje strane ljestvice nalazi se Finska, gdje čak 83 odsto anketiranih prosto ne može da smisli Vladimira Putina. Prate ih Šveđani, Portugalci, Holanđani i Albanci sa Kosova.

Angelu Merkel bi Albanci sa Kosova, poput Obame, takođe dočekali raširenih ruku, pošto je sa 80 procenata podrške omiljena među tamošnjim stanovništvom. 

Sa čak 20 odsto manje na drugom mjestu su Šveđani, Finci i iznenađujuće, Vijetnamci. Očekivano, Merkelovu očima ne mogu da vide Grci, ali i Palestinci, Rusi, Česi i Španci.

Istraživanje o popularnosti svjetskih lidera "Galup" je sproveo u 65 zemalja svijeta, a u njemu je učestvovalo čak 63.000 ljudi, koji su odgovore davali putem telefona, interneta, ali i uživo.