Obama: Uloga Putina u svijetu nije toliko velika - Vijesti.me
Kritike Kremlju

Obama: Uloga Putina u svijetu nije toliko velika

"Smatram da je važno biti objektivan. Rusija ništa ne proizvodi. Imigranti ne jure u Moskvu u potrazi za mogućnostima", rekao je Obama

Barak Obama
Barak Obama (Foto: Reuters)

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je Rusija nacija koja "ništa ne proizvodi" i da u tu zemlju ne jure imigranti u potrazi za mogućnostima.

Obama je naveo i da Zapad treba da bude "vrlo čvrst" prema Kini dok Peking pokušava da dobije veću ulogu u svjetskoj privredi.

Obama je rekao da uloga ruskog predsjednika Vladimira Putina u svijetu nije toliko velika i da on kao lider pravi kratkoročne probleme zarad političke dobiti, što će dugoročno nanijeti štetu Rusiji.

"Smatram da je važno biti objektivan. Rusija ništa ne proizvodi. Imigranti ne jure u Moskvu u potrazi za mogućnostima. Prosječni životni vijek muškarca u Rusiji je oko 60 godina. Broj stanovnika se smanjuje", kazao je Obama u intervjuu magazinu "Ekonomist".

Govoreći o "regionalnim izazovima" Rusije, američki predsjednik je rekao: "Moramo se pobrinuti da oni ne eskaliraju dotle da se nuklearno oružje odjednom vrati u spoljnjopolitičku raspravu".

Problemi s Kinom "rješivi"

Obama je opisao tenzije između SAD i Kine kao rješive.

"Ono što ću reći o Kini je da morate biti vrlo čvrsti prema njima, jer će oni gurati svom silom sve dok ne naiđu na otpor. Oni nisu sentimentalni, ne interesuju ih apstrakcije. Zato jednostavno apelovanje da se poštuju međunarodne norme nije dovoljno", objasnio je predsednik Obama, preneo je Rojters.

On je kazao da vjeruje da će tenzije u trgovinskim odnosima popustiti kada Kina više ne bude "samo jeftina proizvodna radna snaga za svijet" i kada njene kompanije počnu da proizvode vrijedne stvari koje će zahtijevati zaštitu intelektualne svojine.

"Moraju postojati mehanizmi da budemo čvrsti prema njima kada mislimo da krše međunarodne norme, ali i da im pokažemo potencijalne dugoročne prednosti", zaključio je Obama.