Papa će u Japanu tražiti zabranu nuklearnog oružja - Vijesti.me
posjetiće Hirošimu i Nagasaki

Papa će u Japanu tražiti zabranu nuklearnog oružja

Očekuje se da će papa u Japanu fokus staviti na svoju antinuklearnu kampanju

Papa u Tokiju
Papa u Tokiju (Foto: Reuters)

Papa Franjo napustio je Tajland u subotu nakon trodnevne posjete  i uputio se prema Japanu, gdje će posjetiti Hirošimu i Nagasaki u sklopu kampanje protiv nuklearnog oružja.

Sa papom je na aerodromu bila sestra Ana Rosa Sivori, njegova rođaka koja je radila u tajlandskim školama više od 50 godina, i koja je bila prevodilac tokom papine posjete.

Papa Franjo vodio je misu za malu katoličku zajednicu u većinski budističkom Tajlandu i govorio protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije žena, prenosi Hina.

Očekuje se da će papa u Japanu fokus staviti na svoju antinuklearnu kampanju, pogotovo u nedjelju, kada će posjetiti Hirošimu i Nagasaki.

Oko 400 hiljada ljudi umrlo je odmah nakon što je američka vojska bacila atomske bombe na ta dva grada, kako bi okončala Drugi svjetski rat, ili kasnije od posljedica radijacije.

Traži potpunu zabranu nuklearnog oružja

Papa će se susresti s preživjelima, pomoliti se i pročitati poruku o nuklearnom oružju kod epicentra eksplozije u Nagasakiju.

Nakon toga će posjetiti Memorijalni park mira u Hirošimi, dok će se u Tokiju susresti s osobama koje su doživjele nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011.

Papa se zalaže za potpunu zabranu nuklearnog oružja, a 2017. je poručio kako ih zemlje ne bi trebalo da posjeduju ni kao sredstvo odvraćanja napada.

Kao mladi sveštenik, papa je želio da bude misionar u Japanu, te će se susresti sa sve malobrojnijim "skrivenim hrišćanima", potomcima japanskih hrišćana koji su od početka 17. vijeka u tajnosti praktikovali svoju vjeru sve dok 1873. hrišćani nisu dobili slobodu ispovijedanja vjere u Japanu.

U Japanu, većinom budističkoj i šintoističkoj zemlji, hrišćani čine oko jedan odsto od ukupno 126 miliona stanovnika.

Katolika je oko 536 hiljada, a hrišćani su natprosječno zastupljeni u japanskoj eliti, čiji su pripadnici nerijetko pohađali katoličke privatne škole, bez usvajanja religije.

Dva japanska premijera bili su katolici: Takaši Hara, koji je bio premijer od 1918. do 1921, te trenutni ministar finansija Taro Aso, koji je bio premijer od 2008. do 2009.