Pompeo: Talibani pretjerali napadom u kome je poginuo Amerikanac - Vijesti.me
NIJE REKAO DA LI ĆE SE MIROVNI PREGOVORI NASTAVITI

Pompeo: Talibani pretjerali napadom u kome je poginuo Amerikanac

Državni sekretar je rekao da je Tramp prekinuo pregovore jer nije želio da nagrađuje takvo ponašanje, u osvrtu na napad u četvrtak

Majk Pompeo
Majk Pompeo (Foto: Reuters)

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je danas da su talibani pretjerali sa svojim napadom automobilom bombom u diplomatskoj četvrti u Kabulu blizu američke ambasade, kada je ubijen jedan američki vojnik i još 11 ljudi, zbog čega je predsjednik Donald Tramp odustao od planiranih avganistanskih mirovnih pregovora u Kemp Dejvidu.

Sada je na talibanima da "promjene svoje ponašanje", rekao je američki šef diplomatije. On nije rekao kada i da li će se mirovni pregovori nastaviti.

Tramp je u tviter poruci sinoć rekao da je otkazao tajni sastanak planiran za danas sa talibanima i avganistanskim liderima u predsjedničkom ljetovalištu Kemp Dejvid blizu Vašingtona, i da je prekinuo američke pregovore sa tom pobunjeničkom grupom.

On je naveo kao razlog napad talibana u četvrtak, koji su po njemu oni izveli sa namjerom da ojačaju svoju pregovaračku poziciju, ali, kako je rekao, time su je samo oslabili.

Pompeo je izjavio da je sad na pobunjenicima da ponovo preuzmu obaveze za stvari o kojima su mjesecima pregovarali sa Amerikancima.

On je rekao da će na kraju ta stvar biti riješena kroz seriju razgovora, i izrazio nadu da će talibani da pristanu da se sastanu sa avganistanskom vladom.

Pompeo koji danas treba da se pojavi u pet informativnih emisija rekao je da su SAD i talibani bili blizu dogovora.

"A onda su talibani prekršili niz preuzetih obaveza, i kada se to desilo predsjednik Tramp je rekao 'neću ja da uzmem taj sporazum. Neću da radim sa nekim ko ne može da ispuni obaveze'", rekao je Pompeo.

Državni sekretar je rekao da je Tramp prekinuo pregovore jer nije želio da nagrađuje takvo ponašanje, u osvrtu na napad u četvrtak.

Pompeo je priznao da to nije bio prvi napad u periodu u kome su se vodili pregovori između talibana Amerikanca. On je takođe rekao da su SAD napadale talibane tokom cijelog tog perioda.

Po njegovim riječima više od 1.000 talibana ubijeno je u borbama samo posljednjih 10 dana.

Talibani su danas saopštili da će Trampova nagla odluka da otkaže sastanak sa vođama te grupe oko finalizovanog sporazuma narušiti kredibilitet SAD, i izrazili uvjerenje da će Amerikanci da se vrate pregovorima.

Ta pobunjenička grupa saopštila je da su se obje strane pripremale za objavu o postignutom sporazumu i za njegovo potpisivanje. Oni su rekli da će nastaviti svoji džihad protiv strane okupacije i da čvrsto vjeruju da će na kraju pobijediti.


Vidi sve komentare