Šest mrtvih u samoubilačkom napadu na gradsku kuću u Mogadišu - Vijesti.me
GRUPA AL ŠABAB PREUZELA ODGOVORNOST

Šest mrtvih u samoubilačkom napadu na gradsku kuću u Mogadišu

Gradonačelnik glavnog grada Somalije među šestoro ranjenih u napadu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Najmanje šest ljudi je ubijeno, a šestoro je ranjeno, među kojima i gradonačelnik Mogadiša, u samoubilačkom napadu na gradsku kuću u tom gradu, saopštila je somalijska vlada.

Napad je izvršio bombaš samoubica danas popodne u gradskoj kući u glavnom gradu Somalije Mogadišu kada je ušao unutra i aktivirao pojas sa eksplozivom.

"Šest osoba, među kojima dvoje pomoćnika gradonačelnika i tri direktora službi ubijeni su u terorističkom napadu danas popodne. Još šest osoba je ranjeno, među kojima i gradonačelnik Mogadiša i drugi pomoćnici o kojima sada brine medicinski tim", rekao je ministar informisanja Mohamed Abdi Hajir Mareje.

Gradonačelnik Mogadiša Abdirahman Omar Osman i njegov zamjenik hitno su prebačeni u bolnicu sa ozbiljnim povredama, a dva komesara okruga su među poginulim, rekao je ranije kapetan policije Mohamed Husein.

Napad se dogodio neposredno poslije posjete izaslanika UN za Somaliju Džejmsa Svana koji je napustio zgradu manje od sat prije eksplozije.

Nije jasno kako je bombaš samoubica uspio da uđe u kancelariju gradonačelnika za vrijeme bezbjednosnog sastanka.

Ekstremistička grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za napad, prenosi agencija AP.

"Taj teroristički čin nas neće odvratiti od služenja javnosti", rekao je zamjenik gradonačelnika Mohamed Abdulah Tulah za vladin radio u Mogadišu, prenosi agencija Frans pres.

Grupa Al Šabab povezana sa Al Kaidom često napada državne zgrade, kao što je predsjednička palata i druge istaknute ciljeve u Mogadišu. Ta grupa je izbačena iz Mogadiša prije više godina, ali i dalje kontroliše oblasti u južnom i centralnom dijelu zemlje i često je na meti američkih vazdušnih napada.