SAD tajno protjerale dvoje kineskih diplomata zbog špijunaže - Vijesti.me
pokušali da se ubace u vojnu bazu?

SAD tajno protjerale dvoje kineskih diplomata zbog špijunaže

Incident se prema Njujork tajmsu dogodio u septembru u "osjetljivom postrojenju" blizu Norfolka u Virdžiniji, gdje se nalaze specijalne snage

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

SAD su tajno protjerale dvojicu kineskih diplomata koji su u septembru pokušali da se ubace u vojnu bazu u američkoj državi Virdžiniji, prenosi danas Njujork tajms.

Američke vlasti sumnjaju da je bar jedan od njih agent kineske obavještajne službe, piše list pozivajući se na nekoliko američkih zvaničnika koji nisu željeli da im se navede ime. List navodi da su to prva protjerivanja kineskih diplomata zbog špijunaže u više od 30 godina.

Incident se prema listu dogodio u septembru u "osjetljivom postrojenju" blizu Norfolka u Virdžiniji, gdje se nalaze specijalne snage.

Dvojica zvaničnika kineske ambasade u Vašingtonu u pratnji supruga došli su kolima do kontrolnog punkta na ulazu u bazu a, pošto nisu imali dozvolu, stražar im je rekao da samo uđu unutra da bi okrenuli i vratili se. Umesto da izađe iz baze vozilo je nastavilo put ka unutrašnjosti baze, dok ga nisu blokirali kamioni.

Nije razjašnjen motiv tog upada ali američki zvaničnici misle da su kineske diplomate željele da provjere bezbjednosne mjere u bazi. Diplomate su navele da je to bila greška, da ne znaju dobro jezik i da nisu dobro razumjeli uputstvo stražara, što nije uvjerilo njihove američke sagovornike.

Njihovo protjerivanje koje se dogodilo u jesen prema Njujork tajmsu SAD i Kina nisu objavile i Peking za sada nije uzvratio protjerivanjem američkih diplomata.

Na pitanje agencije Frans pres Stejt department nije odgovorio.

SAD i Kina su ove nedjelje upravo postigli preliminarni trgovinski sporazum poslije više mjeseci natezanja oko dodatnih carina. Ali razlike između dvije zemlje postoje na brojnim frontovima, od industrijske špijunaže, do vojne nadmoći, preko kineskog kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Ujgura, do situacije u Hongkongu.

Kako navodi Frans pres, ne zna se da li to ima veze sa incidentom u Virdžiniji, ali američka vlada je u oktobru naredila kineskim diplomtama u SAD da obavijeste Stejt department prije svakog zvaničnog kontakta sa čitavim nizom američkih sagovornika, a Kina je početkom decembra objavila slične uzvratne mjere. 


Vidi sve komentare