Sirija podnijela prvu listu svog hemijskog oružja - Vijesti.me
Analiziraju spisak

Sirija podnijela prvu listu svog hemijskog oružja

U nedavnom izvještaju inspektori Ujedinjenih nacija su zaključili da je nervni gas "sarin" korišćen u napadu kod Damska krajem avgusta

Hemijsko oružje
Hemijsko oružje (Foto: RT)

Sirija je međunarodnoj Organizaciji za zabranu hemijskog oružja podnijela prvu "preliminarnu listu" svog hemijskog oružja, saopštila je ta organizacija u Hagu.

Portparol Majkl Luhan rekao je da se spisak Sirije analizira i da sadržina neće biti objavljena.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja nadzire poštovanje međunarodne konvencije o hemijskom oružju iz 1993. kojom se zabranjuju razvoj, proizvodnja, skladištenje i upotreba hemijskog oružja.

Američki zvaničnici rekli su prošle sedmice da su se SAD i Rusija saglasili da Sirija ima oko 1.000 tona hemijskog oružja.

U nedavnom izvještaju inspektori Ujedinjenih nacija su zaključili da je nervni gas "sarin" korišćen u napadu kod Damska krajem avgusta.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja razmatra kako brzo obezbijediti i uništiti sirijski hemijski arsenal, na osnovu rusko-američkog sporazuma postignutog prošle sedmice u Ženevi.

Po tom dogovoru, inspektori bi trebalo da novembra odu u Siriju i završe procjenu stanja hemijskog arsenala koji bi trebalo da budu odnijet iz Sirije ili uništen do sredine 2014. godine.

Međutim, prvi pripremni sastanak o tome Izvršnog odbora Organizacije za zabranu hemijskog oružja danas je otkazan. Sastanak je trebalo da bude u nedjelju, a novi datum nije utvrđen.

Da bi ta organizacija djelovala, potrebna je odluka Savejta bezbjednosti UN, koje još nema. O tome su i danas pregovarali šefovi diplomatija SAD i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov.