Sjeverna Koreja: Nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku - Vijesti.me
"NEĆEMO PREGOVARATI O RASHODOVANJU NUKLEARNOG ARSENALA"

Sjeverna Koreja: Nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku

"Cjelokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom dijelu svijeta", rekao je zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u UN Kim In Rijong

Kim Džong Un
Kim Džong Un (Foto: Reuters)

Sjeverna Koreja poručila je Ujedinjenim nacijama (UN) da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko SAD ne promijene svoju "neprijateljsku" politiku.

Pjongjang je upozorio da "nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku".

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u UN Kim In Rijong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN da je situacija na Korejskom poluostrvu "dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku", prenosi AFP.

"Ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD u potpunosti ne iskorijene, nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima", istakao je on. 

Sjevernokorejski diplomata je naveo i da je, poslije niza raketnih lansiranja i šeste nuklearne probe, njegova zemlja "prošla kroz posljednju kapiju" na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad. 

"Cjelokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom dijelu svijeta", rekao je Kim. 

On je napomenuo da Sjeverna Koreja neće uzeti na nišan nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD. 

"Sve dok ne uzme učešće u američkim vojnim akcijama protiv Sjeverne Koreje, nemamo namjeru da upotrijebimo nuklearno oružje niti da prijetimo takvim oružjem nijednoj drugoj zemlji", naglasio je on. 

SAD i Južna Koreja počele su danas 10-dnevne zajedničke pomorske vježbe, u novom pokazivanju snage protiv Pjongjanga, a u njima učestvuju i jedan američki nosač aviona i dva američka razarača, napominje francuska agencija.