Sporazum o iranskom nuklearnom programu stupa na snagu 20. januara - Vijesti.me
Konačan dogovor

Sporazum o iranskom nuklearnom programu stupa na snagu 20. januara

Sporazum bi trebao trajati šest mjeseci a strane se nadaju da će to vrijeme iskoristiti kako bi dogovorile konačni, širi sporazum.

Iranski nuklearni program
Iranski nuklearni program (Foto: aljazeera.net)

Prelazni nuklearni sporazum šest svjetskih (Grupa 5+1) sila s Iranom stupiće na snagu 20. januara, najavili su danas iransko ministarstvo spoljnih poslova i Europska unija.

"Prijestonice su potvrdile rezultate razgovora u Ženevi ... Ženevski sporazum počeće da se sprovodi od 20. januara", rekla je novinarima u Teheranu Marzieh Afkham portparolka iranskog ministarstva spoljnih poslova, javila je iranska agencija Mehr.

Visoka predstavnica EU-a za spoljnu politiku Ketrin Ešton takođe je potvrdila datum i rekla da će strane sada od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zatražiti da verifikuje sprovođenje sporazuma.

"Osnova za koherentno, čvrsto i postepeno sprovođenje zajedničkog Akcionog plana tokom šest mjeseci je postavljena", ocijenila je Ešton koja predstavlja šest sila, SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku, u kontaktima s Iranom u vezi spornog nuklearnog programa te zemlje. "Zatražićemo od IAEA-e da preduzme potreban nadzor vezan uz nuklearne tehnologije i aktivnosti verifikacije", rekla je Ešton.

Ubrzo potom, američki predsjednik Barak Obama potvrdio je datum, pozdravljajući "taj važan korak".

"Sada ćemo se koncentrisati na ključni posao - da se dođe do sveobuhvatnog rješenja koje bi uvažilo našu zabrinutost zbog nuklearnog programa Irana", saopštio je Obama, uz napomenu da on "nema iluzija o veličini teškoća za postizanje tog cilja,  ali u ime nacionalne bezbjednosti, i mira i bezbjednosti u svijetu, vrijeme je da se da šansa diplomatiji".

Sporazum bi trebaoda traje šest mjeseci i podrazumijeva ograničenje obogaćivanja uranijuma u Iranu u tom periodu, a strane se nadaju da će to vrijeme iskoristiti kako bi dogovorile konačni, širi sporazum koji bi riješio pitanje ciljeva iranskog nuklearnog programa.