Potvrdio i Erdogan: Turska pokrenula vojnu akciju u Siriji - Vijesti.me
VAZDUŠNI NAPADI

Potvrdio i Erdogan: Turska pokrenula vojnu akciju u Siriji

Ranije danas ministarstvo spoljnih poslova Sirije osudio je planove Turske da izvrši ofanzivu na sjeveru te zemlje, nazivajući taj potez "bezobraznim kršenjem" međunarodnog prava

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Beta-AP)

Turska je pokrenula vojnu akciju u Siriji, prenosi Rojters.

Akcija je počela vazdušnim napadima, a podržaće je i artiljerija, kazao je turski bezbjednosni izvor za Rojters.

Akciju je potvrdio i turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan.

"Turske oružane snage zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom pokrenule su akciju protiv terorističke organizacije PKK/YPG i Islamske države na sjeveru Sirije. Naš cilj je da uništimo teroristički koridor koji se pokušava uspostaviti na našoj južnoj granici i donesemo mir u region. Operacijom "Izvor mira" mi ćemo ukloniti prijetnju terorizma. Zahvaljujući sigurnoj zoni koju ćemo uspostaviti, obezbijedićemo povratak sirijskih izbjeglica u njihovu zemlju. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona iz kandži terora", naveo je Erdogan na Tviteru.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na sjeveru Sirije.

On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali "ogromnu paniku među ljudima u regionu".

Balijeva objava uslijedila je nedugo potom Erdoganove objave, da je upad turske vojske u Siriji počeo.

Turska je danima pripremala vojsku oko granice sa Sirijom za napad protiv kurdskih boraca koje podržavaju SAD jer ih u Ankari smatraju terorističkom organizacijom.

Put za tursku ofanzivu otvoren je kada je predsjednik SAD, Donald Tramp objavio da će se američka vojska povući iz te oblasti

Ranije, turska televizija je prenijela da su turski avioni bombardovali položaje sirijskih Kurda preko granice iz Turske.

Turska je dugo prijetila da će napasti kurdske borce koje Ankara smatra teroristima.

Ranije danas ministarstvo spoljnih poslova Sirije osudio je planove Turske da izvrši ofanzivu na sjeveru te zemlje, nazivajući taj potez "bezobraznim kršenjem" međunarodnog prava.

U saopštenju se navodi da će se Sirija odupirati upadu svim silama, a za trenutnu situaciju okrivili su kurdske grupe koji su, kako navode, iskorišćeni kao sredstvo za "američki projekat".

Ministrarstvo navodi da je Sirija spremna da ponovo prihvati "svoje sinove, ako su oni spremni da se vrate", misleći na kurdske borce koje podržavaju SAD.

Oni su najave napada ocijenili kao "neprijateljsko ponašanje" turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i ekspanzionističke ambicije Ankare u Siriji.

Kurdska civilna lokalna vlast na sjeveru Sirije pozvala je na "opštu mobilizaciju" dok se Turska postavlja vojsku duž granice sa Sirijom pred vojnu operaciju protiv sirijskih kurdskih boraca.

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je ranije danas da će Turska informisati Siriju, Ujedinjene nacije i druge o napadu na Siriju i da je je pravo Turske da se brani u skladu sa međunarodnim pravom.

On je dodao da su jedina meta teroristi i da će upad biti Ankarin način da "doprinese integritetu sirijske granice".


Vidi sve komentare