Tomaševići 50 godina gaje mimozu: Nekada 20, danas je samo četiri porodice uzgajaju

"Mimoza samo uspjeva od Kamenara do Zelenike, u Kumboru, Đenovićima i Baošićima. Fini cvijet, zlatna mimoza, posadi se, niti se obrezuje, ljeti samo treba dati malo vode", kazao je Vladislav Tomašević
2837 pregleda 0 komentar(a)
mimoza, Foto: Slavica Kosić
mimoza, Foto: Slavica Kosić

Porodica Tomašević iz Kumbora, obilježila je, poput Praznika mimoze, 50 godina od kad se bavi uzgojem ovog prepoznatljivog cvijeta,a koji je Vladislav zavolio dok je bio dijete, uz svog oca.

"Mimoza samo uspjeva od Kamenara do Zelenike, u Kumboru, Đenovićima i Baošićima. Fini cvijet, zlatna mimoza, posadi se, niti se obrezuje, ljeti samo treba dati malo vode", kazao je Vladislav Tomašević.

I mimoza ima svoj vijek, najviše 15 godina. Tomašević, koji inače radi kao vatrogasac, prisjeća se da je nekada bilo preko 20 Kumborana koji su je uzgajali. Danas ih je samo četvoro.

"Mi smo dobili od opštine 4 sadnice, dali su ko je htio da sadi. Za 10 godina neće bit uopšte ako opština ne pomogne, ne sadi se više,, I treba saditi mlade da se to obnavlja", kazao je Tomašević.

Kako ne bi propala, mimozu je potrebno obilaziti tokom noći na svaka 2 sata. Domaćin iz Kumbora kaže da mu posao ne pada teško, jer mu pomažu supruga, sin I ćerka.

"Teško bi moglo jedno. Ja najviše berem i sin, ćerka kupi, moj direktor pakuje, ona što ja uberem preko ruke pasa, ona pravi bukete", kazao je Tomašević.

"Taj cvijet sam prvi put vidjela prije nego sam se udala. Taj divni žuti cvijet, zeleni list. Prvu grančicu kad vidim na grani, ja je moram obrati, obožavam je. Nije mi ništa teško, radim za svoju djecu, svoju unučad", kazala je Jaglika Tomašević.

Na području Herceg Novog uspjeva oko 20 vrsta mimoze, koja inače vodi porijeklo iz Australije. Takozvana “talijanka” cvjeta i u februaru, a mimoza Tomaševića često zamiriše i u Beogradu, Novom Sadu iSarajevu. Ipak, Tokom tradicionalne fešte, najviše joj se obraduju u ovoj mjesnoj zajednici.

Bonus video: