NEMA PRAVDE

Ove afere su obilježile vladavinu DPS-a u posljednjih 30 godina

Vlast je afere kao po pravilu proglašavala za oružje usmjereno da sruši crnogorsku nezavisnost i državnost , i diskredituje njenog prvog nosioca Mila Đukanovića.
11017 pregleda 22 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2019. 19:55h

Afera je tokom 30 godina vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) bilo toliko da bi se mala Crna Gora , po tome mogla pohvaliti pred puno većim državama i narodima.

Ono čime ne bi je, da su mnoge imale epilog koji nije vodio zadovoljenju pravde, a ni konačnom razrješenju.

Vlast ih je kao po pravilu proglašavala za oružje usmjereno da sruši crnogorsku nezavisnost i državnost , i diskredituje njenog prvog nosioca Mila Đukanovića.

O nekima, kao što su "Telekom" i "Limenka", aktivno smo govorili tokom prethodne godine, a slučaj "državni udar" na tepetu je od 2016.

Duvanska afera

Prva velika afera koja je potresla Crnu Goru, za vrijeme DPS vlasti, bila je "duvanska".

2001. iz Barija je stigla vijest o pokretanju istrage o švercu cigareta iz Crne Gore do Italije, od 1994. do 2002. godine.

Istragom je bilo obuhvaćeno 15 osoba, među kojima i Milo Đukanović, od čijeg su gonjenja odustali italijanski istražitelji, jer ga je šti­tio dr­žav­nič­ki imu­ni­tet.

Sudski epilog protiv ostalih aktera, stigao je prije 15 dana. Nakon 18 godina, sud u Bariju oslobodio je crnogorske državjane Branislava Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Jeknić Pešić svih optužbi za šverc duvana i mafijaško udruživanje.

Postupak protiv Branislava Mićunovića obustavljen je zbog zastare.

Afera S.Č.

2002. godine, uoči predsjedničkih izbora, Moldavka S.Č označila je tadašnjeg zamjenika vrhovnog državnog tužioca Zorana Piperovica i još tri osobe kao organizatore prisiljavanja na prostituciju.

Piperović je uhapšen, a VDT Božidar Vukčević je neposredno pred penziju, zbog umiješanosti u slučaj morao da ode sa funkcije.

Saslušan je predsjednik države Milo Đukanović, Iako ga moldavska državljanka nije direktno pomenula, ali su neki detalji ukazivali na njegovu vezu sa akterima trafikinga.

Nekoliko godina kasnije Đukanović je izjavio kako je aferu trgovine ljudima kreirala obavještajna služba, neprijateljska prema crnogorskoj državnosti.

12 godina kasnije, Viši sud, nakon Piperovićeve tužbe, pravosnažno je osudio S. Č. na godinu zatvora zbog davanja lažnog iskaza. Za njom je raspisana potjernica, ali do danas nije pronađena.

Ivanišević

Javnost pamti i seks skandal, od prije nekoliko godina, u kome je glavni akter bio bivši ministar i tadašnji predsjednik Senata DRI Miroslav Ivanišević, optuživan i u "duvanskoj aferi".

Na video snimku u službenim prostorijama se čuje kompromitujući razgovor razgolićenog Ivaniševića i jedne ženske osobe.

Ubzo potom je podnio ostavku.

Budvanske afere

Početak druge decenije DPS-ove vladavine obilježila je afera "Zavala".

To je prva u nizu afera, koje su budžet budvanske opštine oštetile za više desetina miliona eura i dovele do hapšenja i zatvaranja lokalnih funkcionera , ali i organizovane kriminalne grupe na čijem je čelu bio potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović.

Nakon što je sa Specijalnim tužilaštvom potpisao Sporazum o priznjanju krivice, osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora, kao i kaznu od oko milion 100 hiljada eura.

Lako se međutim domogao Beograda gdje se navodno i dalje liječi bez izgleda da se uskoro nađe u zatvoru.

"Pozdravite mi sve moje prijatelje i neprijatelje...". rekao je Marović 16. janara 2016. godine.

Listing

Drugu dekadu vlasti DPS-a uzburkala je i afera "Listing".

Krajem 2011., list "Dan" objelodanio je listinge navodnih razgovora iz 2008. tadašnjeg premijera Igora Lukšića i šefa diplomatije Milana Roćena sa Pljevljakom Darkom Šarićem, nepravosnažno osuđenim za šverc droge.

Lukšić i Roćen to su demantovali.

Prvi čovjek DPS-a Milo Đukanović tvrdio je da je meta i ove afere evropski put Crne Gore

"Nema sumnje da je glavni cilj bila Crna Gora i njen evropski put, te da su premijer Lukšić i ministar Roćen odabrani kao najistaknutiji predstavnici crnogorske Vlade", rekao je Đukanović 13. decembra 2011.

Uprava policije saopštila je da je listing falsifikat, a državno tužilaštvo da komunikacije zvaničnika sa Šarićem nije bilo.

Slučaj je godinama bio u izviđaju.

Došlo je do smjena u Upravi policije i ANB-u, koje su potom napustili njihovi čelnici Veselin Veljović i Vladan Joković.

I dalje se ne zna ko je kreator afere.

Afera "Snimak"

"Jedan zaposleni to su četiri glasa, ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka, to su njima četiri glasa manje nego nama", kazao je Zoran Jelić (DPS) 16. februara 2013.

Ovaj snimak sa sjednice stranačkih organa DPS-a izbacio je na površinu ono na šta su kritičari vlasti godinama ukazivali – da se pobjeda na izborima kupuje i radnim mjestima.

U javnost je potom dospjelo više snimaka iz nekoliko opština, o navodnoj kupovini glasova za DPS.

Krivicu, mada simboličnu, su i ovog puta podnijeli lokalni funkcioneri.

A na državnom nivou, oni koji su bili glavni akteri "Snimka" su napredovali – Zoran Jelić sada je senator Drzavne revizorske institucije, a tadašnji lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, koji je dostavio snimak medijima, nakon političkog obrta i spasavanja Vlade Mila Đukanovića, postao je ambasador u Kini.

Afera "Državni udar"

I naredne parlamentarne izbore ,2016. potresla je nova afera.

Ovoga puta posrijedi je bio navodni državni udar.

Vlast je opozicioni Demokratski front (DF) označila kao glavnog aktera, a pravosudni organi su optužili čelnike ovog saveza da su dio kriminalne organizacije koja je na teritoriji Crne Gore i Rusije planirala terorizam i pokušala nasilno da sruši vlast.

"Bio je plan da se pronađu lica koja su dobri strijelci i vješti u lišavanju života sa daljine i da se liši života premijer Crne Gore Milo Đukanović", rekao je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić 6. novembra 2011.

Ovaj postupak, otvoren pred crnogorskom javnosću, traje.

Postupak protiv Mugoše u toku

U toku je i postupak protiv bivšeg gardonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, optuženog za zloupotrebu službenog položaja u slučaju "Carine".

Mugoša, koji je na čelu Glavnog grada bio 15 godina, jedini je optuženi u ovom slučaju, a tereti se da je oštetio budžet za više miliona eura.

Meta su bili i mediji

Tokom prethodnih 30 godina vlasti DPS-a, mnogo puta su na meti bili mediji, ali je većina slučajeva nerijeješena.

2004. ubijen je glavni i odgovorni urednik lista "Dan" Duško Jovanović, dok su u više navrata napadani direktori, urednici i novinari "Vijesti".

Neki bivši ministri, za koje se takođe vezuju razne afere, istrajno su vodili lično rat s "Vijestima", crtajući mete kao neprijateljima vlasti i države

Afere "Atlas" i "Koverat"

Pažnja javnosti u ovom trenutku usmjerena je na nove afere – "Atlas" i "Koverat".

Za izdajnike i rušitelje države ponovo su proglašeni "Vijesti", "Monitor" i "Dan",civilni sektor, opozicija, ali i novi dežurni neprijatelj Rusija koja navodno preko dojučerašnjeg DPS biznismena Duška Kneževića osumnjičenog za pranje novca i druge prljave poslove vodi hibridni rat protiv Crne Gore .

Knežević, prvi pravi insajder, uzvraća snimcima i dokumentima inkriminišućim za DPS i njenog lidera Mila Đukanovića. Čeka se rasplet.

Preporučujemo za Vas