NEDJELJOM U 17.30H

Putujte Evropom samo uz kviz Eumetrija

Specijalni gost ove emisije je ambasador Rumunije Ferdinand Nagi
1228 pregleda 0 komentar(a)
EUmetrija
EUmetrija
Ažurirano: 17.05.2019. 14:11h

Ako se pitate je li moguće otputovati, a da ne mrdnete s mjesta, slušajući naše srednjoškolce iz 20 crnogorskih škola vidjećete da jeste. Skupa ćemo učiti ono što ne znamo, a obnavljati ono šta znamo. Putovaćemo Evropom, upoznaćemo njenu kulturu, istoriju, geografiju, najvažnije sportske događaje i ličnosti. Obnovićemo znanje i o našoj državi.

Kviz realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa TV Vijesti, uz podršku Ministarstva sporta, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva prosvjete, EU Info centra i UNDP-ja.

Regularnost kviza pratiće pažljivo odabrana komisija koju u svakoj čini njegova ekselencija ambasador zemlje članica Evropske unije u CG, predstavnici pregovaračke strukture ili predstavnici vlade, i predstavnici Centra za građansko obrazovanje.

U ovoj emisiji predsjednik žirija je ambasador Rumunije, Ferdinand Nagi. Rumunija je poznata kao rodno mjesto mnogih značajnih prinalazača koji su vjekovima uticali na evoluciju čovječanstva na mnogo načina. Profesor medicine i psiholog Nikolae Paulesku otkrio je insulin za liječenje dijabetesa, dok je Trajan Vuja bio pionir u svjetskoj avijaciji i izumitelj prvog aviona koji ima svoj pogon.

Dakle, pored predstavnika Rumunije, sa nama će biti i Mubera Kurpejović, šefica radne grupe za poglavlje 26 i predstavnik CGO-a Petar Đukanović.

Naši takmičari u ovoj emisiji nam dolaze iz Kolašina, Podgorice i Mojkovca.

Iz Kolašina nam stižu učenici SMŠ Braća Selić i to: Neda Miletić, Martina Labović, Andrija Kljajić. Njihova mentorka je profesorica Zorana Vlahović.

Drugi tim čine učenici Podgoričke gimnazije Slobodan Škerović: Vujačić Daniel, Vukčević Radoje, Krasić Zlata.

Treći tim su učenici SMŠ Vuksan Đukić: Grujić Vladimir, Bošković Ivana, Ćorić Ksenija, a njihova mentorka je Nada Vujačić.

Kviz Eumetrija pratite nedjeljom od 17.30h samo na kanalu TV Vijesti.