NE GARANTUJE NI PRISTOJNU PRVU POMOĆ

Luksuzni Sveti Stefan ima neuslovnu ambulantu

1347 pregleda 0 komentar(a)
Ambulanta na Svetom Stefanu, Foto: TV Vijesti
Ambulanta na Svetom Stefanu, Foto: TV Vijesti

Sigurno niko ne bi ni poželio da dođe kada bi u mondenskom ljetovalištu gdje su između ostalih boravili Novak Đoković i bračni par Bekam, ugledao potpuno neuslovnu ambulantu koja ne može garantovati ni pristojnu prvu pomoć, a koja nakon ljeta i ne postoji.

Iako je mještanima Svetog Stefana iz budvanskog Doma zdravlja obećano da će ambulanta raditi i tokom zime, vrata su zaključana, a doktora nema.

"Direktorica doma zdravlja nama je obećala na kraju turističke sezone, kad se već ta prašina digla oko zatvaranja ambulante na Svetom Stefanu da će ona lično da bude ovdje dva sata tokom zimskog perioda. Međutim do dana današnjeg ona se nije pojavljivala ovdje. Po osnovu doprinosa za plate ovo mjesto državi Crnoj Gori uplati preko milion i po eura i smatramo da je to osnov da bi država regovala da otvori ovu ambulantu", kaže Krsto Rađenović, predstavnik MZ Sveti Stefan.

S druge strane direktorica budvanskog Doma zdravlja potvrdila je da je prije početka sezone dogovoreno da će ambulanta raditi do kraja septembra, a da će najbolje rešenje za zimu naći u razgovoru nakon tog datuma.

"Tačno je da sam ja obećala da ću da radim u turističkoj ambulanti letos i to kada završim svoje radno vreme od 11 do 1, jer doktor koji je tamo radio nije mogao da piše recepte, u elektronskoj formi pošto je bio u penziji", kazala je direktorica Doma zdravlja Budva, Vesna Vučetić.

I po riječima direktorice Vučinić ambulanta na Svetom Stefanu nije uslovna , pa poručuje da bi je lokalna samouprava morala u potpunosti renovirati, dodajući da je svima u interesu da se ovaj problem konačno riješi.

"Čekam ih da dođu da se dogovorimo jer ambulanta može da profunkcioniše jedino uz dogovor mjesne zajednice, Doma zdravlja, Ministarstva zdravlja i opštine Budva. Ako se dogovorimo, a nadam se da hoćemo, finansiranje doktora i sestre u ambulanti mora da bude na teret opštine Budva", kaže Vučetić.

Prvi čovjek grada to ne vidi kao problem, jer su u opštinskim budžetom, za pomoć zdravstvu obezbijedili najmanje 90 hiljada eura.

"Toj mjesnoj zajednici se mora izaći u susret i ta ambulanta treba da ostane otvorena. Ja mogu da obećam u ime opštine, ko god bude na njenom čelu da će se to realizovati u 2019. godini i da će ti troškovi biti preuzeti. Evo ja se javno obavezujem, da će opština Budva snositi troškove plate tih doktora", poručio je Krapović.

Krapoviću smeta jedino to, što se problemi koji nisu u njegovoj nadležnosti, namjerno šalju na opštinsku adresu, a to se, tvrdi, često dešava. Objašnjava i kako bi se sve moglo riješiti.

"Da se opštini Budva daju nadležnosti i da ona u svom budžetu iznađe kompletna finansijska rešenja, da se razriješi problem zdravstvene zaštite i na teritoriji Svetog Stefana i na cijeloj teritoriji opštine Budva", smatra on.

Gradonačelnik Budve zaključuje da će se bez ozbiljnijih sistemskih rešenja i u budućnosti sve svoditi na neprimjereni ping-pong.